ŠTRAJKA 60.000 ZAPOSLENIKA U ZDRAVSTVU, ŠKOLSTVU I ZNANOSTI

Glavni razlog štrajka je činjenica da prosvjetari od srpnja imaju manje plaće od 200 do 800 kuna

OSIJEK – Oko 60.000 zaposlenika, članova pet sindikata, u 8 sati kreće u jednodnevni štrajk upozorenja, iskazujući svoje nezadovoljstvo politikom Vlade. Riječ je o zaposlenicima u zdravstvu, školstvu i znanosti, članovima četiri sindikata ujedinjenih u Maticu (Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara), kojima se pridružio školski Sindikat Preporod.

Jučer je Marica Azenić, povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Područnog odbora za Osječko-baranjsku županiju, pozvala sve zaposlenike srednjih škola da sudjeluju u štrajku. “Referendum je pokazao da smo spremni na štrajk, za što se izjasnilo više od 90 posto članova. Postupak mirenja nije uspio i sada poručujemo Vladi da smo spremni boriti se za svoja prava”, rekla je Azenić na konferenciji za novinare u Osijeku. Također, dodala je, štrajkom će demonstrirati nezadovoljstvo planiranim izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, koji su sve manji. “Do izbora 2011. proračunski udjel MZOS-a u BDP-u iznosio je 3,6 posto. Na temelju prijedloga proračuna Vlade udjel MZOS-a u BDP-u za 2013. pada na 3,21 posto, za 2014. je 3,05 posto, dok se za 2015. planira izdvojiti 2,95 posto”, istaknula je Azenić. Glavni razlog štrajka je činjenica da prosvjetari od srpnja imaju manje plaće od 200 do 800 kuna, a najavljena su i daljnja umanjenja i skidanje svih dodataka s plaće, kažu sindikalci.

Na pitanje trebaju li djeca doći u školu, Azenić odgovara da mogu doći, ali da neposrednog rada u nastavi neće biti. Zato su u većini osječkih škola rekli učenicima da ne dolaze na nastavu. U nekima, primjerice Jezičnoj gimnaziji u Osijeku, na nastavi će biti profesori koji nisu u štrajku.

Čelnici sindikata su na konferenciji za novinare u Zagrebu preporučili roditeljima da ne slušaju Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta koji ih je pozvao da pošalju djecu u škole. Nastava se neće održavati, a sindikati će jedino u slučaju najmlađih školaraca – prvašića – koji dođu u školu organizirati dežurstvo, ali ne cijeli dan. Za djecu koja dođu u školu odgovorni će biti ravnatelji. Ravnatelje koji će, prema naputku resornog ministra, popisivati štrajkaše, sindikati upozoravaju da je to nezakonito. Svi su povjerenici dobili upute da u slučaju pokušaja popisivanja radnika u štrajku ravnatelje prijave Državnom inspektoratu.V.Latinović/G.Galić

Ministarstvo zdravlja: Nema razloga za štrajk

Ministarstvo zdravlja uvažava pravo medicinskih sestara na štrajk, no drže da za njega nema razloga. Također, dodaju u priopćenju, svaka ustanova dužna je evidentirati sudjelovanje u štrajku, ali i osigurati nesmetano obavljanje prijeko potrebnih poslova kako se ni sa čim ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite bolesnicima.

U TIHOM ŠTRAJKU I MEDICINSKE SESTRE KBC-a OSIJEK

Najveći sindikat medicinskih sestara i tehničara KBC-a Osijek koji ima 992 člana od 1.200 zaposlenih na ovim radnim mjestima, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, pridružit će se štrajku na, kako kažu, civiliziran način s punim osjećajem za potrebe pacijenata. “Nas je u osječkoj bolnici ionako premalo, pa ne možemo stati s radom i ostaviti pacijente, ali ćemo na svoje uniforme staviti bedževe s natpisom ‘Štrajk – protiv odmazde i nepravde’. U određeno vrijeme skupit ćemo se i pročitati svoje zahtjeve. Na prijetnje ministra Ostojića da će djelatnicima koji su u štrajku uskratiti plaću za taj dan, možemo samo poručiti da je naš sindikat spreman na sve”, komentirala je Marica Stanić, predsjednica podružnice HSSMS-a.

Glas Slavonije

Website Apps