PODUZETNICI U STRAHU

Pred nama je razdoblje gospodarske stagnacije i niskih stopa rasta

S ljedeća godina mogla bi biti još teža od ove, nedavno je dao do znanja ministar financija Slavko Linić.

Za hrvatska poduzeća bit će to jedna od najtežih godina poslije rata. Većina tvrtki iscrpljena je četverogodišnjom ekonomskom krizom. Za osam mjeseci dobit će još jaču konkurenciju, jer će Hrvatska postati dio jedinstvenog tržišta EU s 500 milijuna ljudi. Neizvjesnost u koju gospodarstvo ulazi osjetila se prošlog tjedna na skupu Dan velikih planova, koji su Hrvatska udruga poslodavaca i tjednik Lider sazvali kako bi poduzeća od predstavnika Vlade, uglednih ekonomista i poduzetnika dobila informacije nužne za lakše snalaženje u nemirnim vodama u koje ulaze. Taj višesatni skup može se sažeti u nekoliko osnovnih poruka. Gospodarstvo Unije i sljedeće će godine stajati u mjestu. Hrvatska vlada nastavit će rasterećivati poduzeća kako bi povećala konkurentnost dok će poslodavci morati pokazati više poduzetničke hrabrosti nego dosad te se postupno okretati tržištima izvan Hrvatske.

– Pred nama je razdoblje gospodarske stagnacije i niskih stopa rasta, dok vjerojatnost za opstanak eura i dalje iznosi 50 prema 50 posto, upozorio je Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Upozorio je da su ekonomskom recesijom najteže pogođene zemlje Balkana i cijelog europskog juga. Budući da većina stručnjaka ne očekuje ubrzanje rasta u Europi u srednjoročnom razdoblju, Gligorov smatra da su optimistični planovi vlasti i poduzeća “prilično nerealistični” – ne samo u Hrvatskoj, nego i ostalim državama.

Dok vlada stagnacija, ni hrvatska poduzeća ne mogu očekivati veću potražnju u inozemstvu. S druge strane, upravljanje domaćom potražnjom u eurozoni je ograničeno, upozorio je Gligorov, misleći na to da ni središnja banka u Hrvatskoj ne vodi fleksibilinju monetarnu politiku, zbog čuvanja tečaja kune. U takvoj situaciji svi mnogo očekuju od investicija, ali one se u stvarnosti ne događaju. Štoviše, kapital se povlači u nacionalne granice, a banke se razdužuju, smanjuju svoje plasmane i približavaju ih depozitima, upozorio je Gligorov.

Branko PODGORNIK

Za hrvatska poduzeća bit će to jedna od najtežih godina poslije rata

PODUZETNICI NE ŽELE RISKIRATI

Prvog čovjeka Atlantic grupe Emila Tedeschija začudilo je to što za jeftinim kreditima HBOR-a nema velike potražnje. On smatra da mnogi poduzetnici ne žele preuzimati rizik. Nije želio, kako je rekao, biti “zloguki prorok”, ali je upozorio da će 2013. za mnoge biti godina “velikih nepoznanica” u kojoj poduzeća moraju imati “više rezervnih scenarija”.

Glas Slavonije

Website Apps