ZAPELA LEGALIZACIJA 200 ZELENOOTOČKIH VIKENDICA

BATINA – Hoće li i kada oko 200 vikendica smještenih u najvećem baranjskom vikend-naselju – Zelenom otoku na Dunavu kod Batine – biti legalizirano već duže vrijeme muči njihove vlasnike. Prema najnovijim zakonskim odredbama, njihova legalizacija u rukama je Hrvatskih voda, jedine nadležne pravne osobe, uz čiju se suglasnost mogu ozakoniti građevine koje se nalaze na vodnom dobru. Legalizacija vikendica bila je osnovna tema i nedavno održane godišnje skupštine Udruge za zaštitu Zelenog otoka, čiji su članovi upravo zelenootočki vikendaši.

– Cijela priča oko legalizacije naših vikendica počela je još u svibnju 2010. godine, kada je Udruga predložila općini Draž formiranje radne skupine kako bi bilo pronađeno rješenje za problem koji je i tada mučio vikendaše – podsjeća Eugen Botzka, novi/stari dopredsjednik Udruge, naglašavajući da je općina njihov prijedlog prihvatila. Skupina je potom održala brojne sastanke i u znatnoj mjeri pridonijela izglasavanju izmjena Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, pomogavši tako, neposredno, i vlasnicima vikendica u brojnim sličnim naseljima diljem Hrvatske.

Naglašava da su se vikendaši ni krivi ni dužni našli u neobranom grožđu budući da su njihove vikendice izgrađene prije zakona koji ih se sada tiču, na građevinskom zemljištu koje je prostornim planovima kako bivše općine tako i njezinog pravnog sljednika predviđeno za vikend-naselje.

– Naselje Zeleni otok postoji već više od 40 godina. Priznala ga je Općina Beli Manastir, a potom i pravni sljednik, Općina Draž. Budući da se radi o objektima koji ni na koji način ne ometaju Hrvatskim vodama pristup vodnim građevinama, niti na bilo koji način ograničavaju ili utječu na gospodarenje vodnim dobrom, nadamo se da će Hrvatske vode, u skladu i duhu Zakona o legalizaciji, prihvatiti postojeće stanje i brzo izdavati suglasnosti, posebice stoga što su rokovi za podnošenje zahtjeva kratki – kaže Botzka, podsjećajući kako resorno ministarstvo bezuvjetno legalizira postojeće objekte prema zatečenom stanju. I. Getto

Glas Slavonije

Website Apps