JOŠ JEDNA PLJUSKA SLAVONCIMA I BARANJCIMA

Alternativa je autobus, ali prvi iz Osijeka kreće tek u 8 sati i u Zagreb stiže u 12.20

Nakon što je HŽ obznanio Osječanima da od 9. prosinca zauvijek ukida izravnu i najbržu liniju za Zagreb, onu preko Slavonskog Broda, koja je prije osam godina uvedena kao nagibni vlak IC Slavonija, sada je kao utjehu ponudio zamjenski vlak za Zagreb s presjedanjem u Vinkovcima!

Naime, u novi vozni red za 2013. godinu bit će uveden vlak na relaciji Osijek – Vinkovci s polaskom iz Osijeka u 5 sati kao veza za vlak IC 540 za Zagreb, a koji će na odredište stizati u 9.41. Isti će se vlak iz Zagreba vraćati u 15.20 sati s dolaskom u Vinkovce u 19.01, odnosno u Osijek u 19.49 sati. To znači da će umjesto nekadašnja tri sata vlakom IC Slavonija do Zagreba utješnom HŽ-ovom linijom Osječanima trebati gotovo pet sati, odnosno, točnije, 4 sata i 41 minutu. Inače, cijena je povratne karte za IC vlak koji će od 9. prosinca biti ukinut 183 kune. Prema izračunu koji se može napraviti na HŽ-ovoj web stranici, povratna karta na relaciji Osijek – Vinkovci stoji 43,80 kuna, a povratna karta Vinkovci – Zagreb 193 kune. Ukupno bi to bilo čak 236,80 kuna, pedeset kuna više nego za ukinuti IC vlak iz Osijeka!

S obzirom na to da HŽ-u očito nije pretjerano važno pridobiti putnike iz Osijeka, a s novim voznim redom će izgubiti i velik dio onih koje je imao, Osječanima se za dolazak do 300 kilometara udaljenog cilja nude druge prijevozne opcije. Tako iz Osijeka dnevno polazi pet autobusnih linija, ali je problem što prvi autobus iz Osijeka kreće tek u 8 sati i u Zagreb stiže u 12.20, pa se njime nikako ne mogu koristiti poslovne osobe, a cijena je jednosmjerne karte oko 140 kuna. Sve autobusne linije također voze duže od četiri sata. Nešto je skuplja verzija, za one malo dubljeg džepa, zrakoplovna linija iz osječke zračne luke, koja bi trebala biti uvedena od 15. studenoga, a avion će iz Osijeka kretati u 6.45. Cijena je povratne karte 600 kuna. Računamo li odlazak do zračne luke u Klisi i dolazak s Plesa do središta Zagreba, čini se da je najbrža veza ipak ona vlastitim automobilom. To putovanje autocestom traje od dva i pol do tri sata, ali uz prosječnu cijenu od 600 kuna ili za trostruko više negoli što ste mogli putovati HŽ-ovim vlakom IC Slavonija.

Nefreteta Z.EBERHARD
HŽ UKIDA I JEDINU IZRAVNU LINIJU IZ OSIJEKA ZA MAĐARSKU

U novom voznom redu Hrvatskih željeznica neće više prometovati ni međunarodni vlak broj 258/259, koji sada vozi na relaciji Sarajevo – Budimpešta i obrnuto. To znači da Osijek gubi jedinu izravnu željezničku liniju za Pečuh i Budimpeštu, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Iako je riječ o gubitašu koji mora racionalizirati svoje poslovanje, uvijek se nekako čini da sve ide preko leđa Slavonaca i Baranjaca.

183 kune bila je cijena povratne karte za ukinuti IC vlak na relaciji Osijek – Zagreb

236 kuna trebat će platiti povratnu kartu Osijek-Vinkovci-Zagreb

600 kuna stajat će povratna zrakoplovna karta, a toliki je otprilike i trošak goriva i cestarine ide li se automobilom

Glas Slavonije

Website Apps