BARANJSKA SVAKODNEVICA

Svi su kandidati znali da je riječ o poslu na pola radnog vremena

BELI MANASTIR – Približno 200 zamolbi zaprimljeno je u samo nekoliko dana za dva radna mjesta na području Belog Manastira. Svatko od podnositelja zamolbi potajno se nadao da će baš on dobiti posao, ali mjesta je bilo samo za dvije osobe. Natječaji su bili raspisani za administratora u Gimnaziji i spremačicu u nastavno-sportskoj dvorani.

– Za mjesto administratora bilo je veliko zanimanje, a prevagnuo je Zakon o hrvatskim braniteljima – kaže ravnatelj Gimnazije, Veljko Frank, ističući da je posao dobio sin poginulog hrvatskog branitelja, inače Vukovarac s prebivalištem u Osijeku. Iako je za mjesto administratora potrebna srednja stručna sprema, novi je zaposlenik Gimnazije fakultetski obrazovan, ali je, vjerojatno stoga što nije mogao dobiti posao, odlučio raditi na mjestu ispod razine njegovog obrazovanja, što u Hrvatskoj uopće nije rijedak slučaj. Ostalim kandidatima ne preostaje ništa drugo do pisati nove zamolbe i nadati se boljem sutra. Isto kao i onima koji su se već vidjeli kao spremačica u nastavno-sportskoj dvorani. Natječaj je, naime, raspisala belomanastirska Zajednica športskih udruga.

– Posla malo, nezaposlenih mnogo – komentirao je navalu za mjesto spremačice Zlatko Novak iz ZŠU-a, naglašavajući kako je sve pristigle zamolbe razmatrao IO ZŠU-a i, u konačnici, donio odluku. Zanimljivo je što su svi kandidati unaprijed znali da je riječ o poslu na pola radnog vremena, koji je toliko i plaćen. Premda je IO odlučio, nova spremačica još nije primljena za stalno. Hoće li dobiti ugovor na neodređeno vrijeme, znat će tek za dva mjeseca – koliko traje probni rad.

Koliko, zapravo, baranjski poslodavci traže nove zaposlenike istražili smo na Internetu. Tako smo na stranici MojPosao.net pronašli samo jedan baranjski oglas, biljske tvrtke Moto nautika, koja traži brodomehaničara. Što se državnih službi tiče, dovoljno je reći da ih je u jedinom baranjskom gradu sve manje, pa se svako novo zapošljavanje može usporediti s dobitkom na lotu.

Ivica GETTO
POVRATAK SEZONACA

Nada Šinko, voditeljica ispostave Zavoda za zapošljavanje u Belom Manastiru, kaže kako je interes poslodavaca za radnom snagom strašno mali. ”U tijeku su prijave na Zavod osoba koje se vraćaju sa sezonskih poslova i onih koje su dobile otkaze”, ističe, napominjući kako je zadovoljavajući interes nezaposlenih i poslodavaca za stručnim osposobljavanjem, a odnosi se i na visokoobrazovane i na srednjoškolce.

Glas Slavonije

Website Apps