U BARANJI SVE VIŠE DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Roditelji osnovali udrugu kako bi brže rješavali probleme

BELI MANASTIR – Baranjski leptirići, naziv je najmlađe belomanastirske udruge roditelja djece s posebnim potrebama. Osnovani su prošlog mjeseca, trenutačno imaju 40 članova, od čega 20 djece s poesbnim potrebama. Članovi udruge su djeca svih dobnih skupina s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji te stručni djelatnici koji im pomažu u radu i rehabilitaciji djece (defektolog – rehabilitator, fizioterapeut, liječnica – pedijatrica). No, broj djece s posebnim potrebama na području Baranje mnogo je veći, pa Leptirići očekuju nova učlanjenja.

– U cijeloj Baranji evidentna je teška materijalna situacija. Osim toga, primjećujemo nerazumijevanje, pa samim tim i zanemarivanje djece s poteškoćama u razvoju od institucija. Stoga je nekolicina roditelja odlučila osnovati udrugu, kako bi zajednički pokušavali rješavati probleme i pomoći djeci s teškoćama u razvoju. Na taj se način možemo skupa boriti za naša i prava naše djece koja su im velikim dijelom uskraćena – priča Držislav Šušak, predsjednik Baranjskih leptirića, navodeći cijeli niz problema s kojima se svakodnevno susreću.

Jedan od njih, primjerice, česti su odlasci na razne terapije u Zagreb, Slavonski Brod, Vinkovce pa čak i Rijeku, budući da u Baranji nema ustanove koja bi njihovoj djeci pružila adekvatni tretman.

– Odlasci na terapije u Osijek gotovo su svakodnevnica, pri čemu ne treba ni naglašavati da većinu troškova moramo snositi sami – objašnjava u ime članova udruge Šušak, naglašavajući kako većina roditelja nije niti upoznata s pravima koja mogu ostvariti, na što ih nitko ne upozorava.

Od tvrtke Vojtek d.o.o. dobili su na korištenje 4.000 četvornih metara velik prostor koji namjeravaju urediti.

– U prostorijama planiramo organizirati radionice i edukacije, te u njega privući i djecu bez poteškoća u razvoju. U suradnji s Konjičkim klubom Herkules iz Čeminca planiramo organiziriti terapijsko jahanje u okolici prostorija – tvrdi, dodavši kako će, kada se stvore svi preduvjeti, krenuti i u nominaciju projekata raznim pretpristupnim fondovima.

Važno je istaknuti kako su okupili tim sručnjaka čiji će rad, svi vjeruju, pomoći njihovoj djeci. Inače, članovi njihove udruge su djeca s različitim motoričkim i mentalnim poteškoćama, kao što su problemi s vidom, sluhom, senzorikom, različiti stupnjevi cerebralne paralize, epilepsije i težih poremećaja u ponašanju.

Ivica GETTO
TREBAJU NOVAC ZA PROSTORIJE

Kako bi što prije počeli s rehabilitacijom djece, organizirali terapijsko jahanje te razne radionice u svrhu inkluzije djece sa zdravom djecom, potrebno je obnoviti prostorije. Stoga mole sve ljude dobre volje i tvrtke da, ako su u mogućnosti, uplate sredstva na žiro-račun otvoren u PBZ-u: 2340009-1110543647 ili im pomognu donirajući materijal. Više informacija može se dobiti na telefon 099/639-7498.

Udruga Baranjski leptirići okuplja

40 članova, od čega je

20 djece

 

Glas Slavonije

Website Apps