TOPOLJSKI DUNAVAC PREPUN SOMOVA

TOPOLJSKI DUNAVAC – Za desetak dana, koliko je trajao izlov određenih ribljih vrsta (selektivni ribolov) na topoljskom Dunavcu, iz vode je izvučeno približno 2.000 kilograma tolstolobika i 500-injak kilograma soma. Tolstolobici su u prosjeku težili između 50 i 60 kilograma, dok su somovi bili između 30 i 40 kilograma. Nekoliko gotovo ulovljenih primjeraka somova ipak nije promijenilo mjesto boravka. Zbog njihove težine ribari ih nisu uspjeli izvući na suho!

– Monitoring je pokazao da u vodama topoljskog Dunavca ima najmanje sto tona somova. Pojedini su poput krokodila, teži od sto kilograma i jednostavno ih se ne može uloviti – kaže Ivan Gerenčir, predsjednik ZŠRU Baranje, naglašavajući kako somovi čine golemu štetu pa je u vodi sve manje šarana. Dio priče oko selektivnog ribolova na topoljskom Dunavcu vezan je upravo uz šarane, točnije izgradnju svjetske ribolovne staze.

– Planovi za ribolovnu stazu i organiziranje velikih ribolovnih natjecanja su izrađeni, dobili smo potporu s raznih instanci, ali prvo moramo riješiti pitanje nedostatka šarana, odnosno viška somova – priča, naglašavajući kako će šaranski fond, bar djelomice, ipak biti obogaćen.

Proporcionalno težini ulova prigodom nedavno završenog izlova tolstolobika i soma, u vodu će, u omjeru 70 naprama 30, biti ubačeno šarana (nešto više od 1.700 kilograma). Gerenčir, podsjeća kako je bilo dosta nedoumica oko legalnosti izlova. No, objašnjava, sve je provedeno u skladu sa zakonom, a osim toga, Zajednici su potporu dali i njezin UO, te Općina Draž, na čijem se području Dunavac nalazi.

– Rješenje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede koje ga je proslijedilo i Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo osječkog Poljoprivrednog fakulteta – ističe Gerenčir. Žali, kaže, što je do izlova došlo u vrijeme kada se som “utaborio” na dnu topoljskog Dunavca – popularnog Puškaša.

Ivica GETTO
Ni somijade nisu pomogle

Zbog prekomjernog razmnožavanja somova, povratkom u Baranju mjesno ribičko društvo i ZŠRU Baranje počeli su organizirati somijade, natjecanja u lovu na ovu najveću slatkovodnu ribu. Premda ih je organizirano mnogo, a osim somijada, somove love i ribiči u “privatnom aranžmanu”, divovski primjerci i nadalje plivaju Puškašem, ne birajući obrok. Šarani su im, očito je, delicija…

Glas Slavonije

Website Apps