MEĐUNARODNI SUSRET KOLEKCIONARA

BELI MANASTIR – Uz osječki sajam antikviteta, na županijskom kalendaru sličnih događanja sve je zastupljeniji Beli Manastir i njegovi sajmovi starina, gotovo uvijek u paketu sa susretima kolekcionara ili, kao što će biti sutra (subota, 24. studenog), izložbom značaka. Vrijedni volonteri iz Kluba starina Sveti Martin, ne tako davno, osnovani (2009. godine) iza sebe imaju već devet organiziranih međunarodnih sajmova starina, osam susreta kolekcionara i tri izložbe značaka. Suradnika u sutrašnjem događaju pronašli su u osječkom društvu sakupljača značaka Mirko Kirh, a do sada su surađivali s brojnim društvima i udrugama, ne samo iz Slavonije i Baranje nego iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva.

– Trudimo se, koliko je u našim mogućnostima, organizirati niz zanimljivih izložbi i susreta. Mlada smo udruga pa još ne možemo razmišljati o nekom stalnom terminu održavanja sajmova, budući da su oni unaprijed zauzeti, ali naši članovi odlaze na razne strane svijeta kako bi izlagali ili posjećivali slične manifestacije – priča Josip Zagrajski, predsjednik Kluba starina Sveti Martin, koji trenutačno okuplja 35 članova.

Kada već ne mogu redovito javno nastupiti, međusobno se okupljaju svakog prvog četvrtka u mjesecu.

– Takva druženja služe nam za razmjenu iskustava i raznih predmeta – priča, napominjući kako su članovi udruge starinari, filatelisti, numizmatičari i ostali, a svaki od njih posjeduje nešto što mu je izuzetno vrijedno. Hvali se kako u svom vlasništvu imaju rijetke primjerke starog novca iz 17. i 18. stoljeća, baranjske (između ostalih) razglednice koje datiraju od početaka njihove izrade, te još starije fotografije. Njegov “adut u rukavu” je svojevrsna značka Mađarskog olimpijskog odbora, izdana u povodu posljednje Olimpijade u Londonu, kakvu su imali samo članovi MOO-a i kakvih nema mnogo u svijetu. Na posljednjoj izložbi održanoj u Belom Manastiru nije ju izložio, nego ju je, rekao je u polušali, držao pod ključem – u vlastitom džepu.

– Želja nam je na slična druženja privući što više mladih i omasoviti naše članstvo – naglašava Zagrajski.

Ivica GETTO
Dolazi 20 izlagača

Na sutrašnjoj, 4. međunarodnoj izložbi značaka, izlagat će 20-ak izlagača iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Srbije. U predvorju kinodvorane, zajedno s njima, a u sklopu 9. međunarodnog susreta kolekcionara, posjetitelji će moći vidjeti izloške na 10-ak štandova iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, dok će starine (na 10. međunarodnom sajmu starina) biti izložene kod ulaza u kinodvoranu. Sve skupa popratit će zvuci s Anda, u izvedbi glazbenog sastava iz Bolivije.

Glas Slavonije

Website Apps