Danas, 6. studenoga, s početkom u 19 sati, započeti će s emitiranjem prva studentska televizija u Hrvatskoj, Televizija Student. Svečano otvorenje TVS-a održat će se u okviru tjedna proslave 50. obljetnice Fakulteta političkih znanosti.

Pod redateljskom palicom studenata TVS će ponuditi gledateljima široki spektar emisija i priloga vezane upravo za njih i studentski život.

Neobična, zanimljiva, kreativna i jedinstvena televizija Student stvorena je kroz dugogodišnji rad studenata novinarstva čije su reportaže, prilozi i dokumentarci zaredali niz međunarodnih i domaćih nagrada, a koji će od sada imati priliku da ih prikažu i širem auditoriju. Osim njihovih priloga, TVS će za početak prikazivati i filmove Akademije dramskih umjetnosti koja im se pridružila u cijeloj realizaciji. Projekt nije ograničen samo na studente Fakulteta političkih znanosti već su pozvani svi studenti da se uključe bez obzira na kojem fakultetu studirali.

Riječ je o neovisnoj i nekomercijalnoj televiziji na kojoj bi se trebao prikazivati sadržaj koji nedostaje u ostalim medijima. Pogram televizije obuhvaćat će studentsku debatnu emisiju, magazin o životu studenata i akademskoj zajednici, emisiju o ljudskim i manjinskim pravima, magazin o novoj umjetnosti, emisiju o znanosti, emisiju o životu nakon fakulteta, video-dnevnik (kratke priče studenata o svijetu oko sebe), glazbene emisije, humorne sadržaje i emisiju o sveučilišnom sportu.

Zahvaljujući tehnološkom partneru Iskonu, program TV Student bit će dostupan na dva načina: putem Iskon TV-a unutar osnovnog televizijskog paketa te preko opcije Iskon TV Playera koji omogućuje praćenje televizijskih programa putem računala i mobilnih uređaja.

Za praćenje Televizije Student putem mobilnih uređaja bit će potrebno preuzeti Iskon TV Player iz app store-a, dok je putem računala praćenje moguće putem stranice http://tv.iskon.hr/player.

 

Ideja i vizija pretvorene u stvarnost

 

Ideja i vizija o pokretanju prve sveučilišne televizije stvorena je prije deset godina osnivanjem TV studija na Fakultetu političkih znanosti kao televizijska radionica studenata novinarstva, a konačno je i ugledala svoj početak zahvaljujući voditeljici samog projekta dr. sc. Teni Perišin, ujedno nositeljici smjera televizija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kao i glavnom uredniku televizije profesoru Igoru Mirkoviću.

Realizaciji projekta televizijskoj redakciji se pridružio i Robert Knjaz u ulozi pomoćnika glavnog urednika, te Ivan Skorin, novinar Nove TV koji je svoju televizijsku karijeru započeo u istom TV studiju Fakulteta političkih znanosti.

TV studio do sada je mnogim studentima omogućio da na najbolji mogući način primijene svoje teoretsko znanje u snimanju i montiranju priloga, a pokretanjem Televizije Student velik broj mladih novinara i autora dobit će priliku da široj javnosti prezentiraju svoje radove i poglede na svijet. Cilj je otvoriti kanal za mlade profesionalce, kreativce, umjetnike, novinare – za novu generaciju. Oni će odlučivati o formiranju televizije koja će biti kao nijedna druga.

Tijekom godina studenti fakulteta iznova su dokazivali koliki se talent u njima krije. Tako u produkciji TV studija svake godine nastaje promotivni film FPZG-a koji se prikazuje na Smotri Sveučilišta na kojoj je 2011. godine fakultet dobio prvu nagradu za najbolji promotivni film. Godine 2006. Rektorovu nagradu dobili su studenti koji su za vrijeme radionice održane u TV studiju snimili kratki dokumentarac pod nazivom „Moje pjesme, moji snovi“ o djeci s posebnim potrebama. Taj isti dokumentarac 2007. godine dobio je i međunarodnu nagradu „Erasmus Media Seal“.
Još jedno od mnogih velikih postignuća studenata jest i brončana medalja koju su studenti kolegija Televizijsko novinarstvo, Saša Dugonjić, Paula Klaić i Grgur Žučko, dobili na međunarodnom festivalu Worldfest Houston 2010. u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Tijekom godina studenti Fakulteta iznova su dokazivali koliki se talent u njima krije. Tako u produkciji TV studija svake godine nastaje promotivni film FPZG-a koji se prikazuje na Smotri Sveučilišta na kojoj je 2011. godine fakultet dobio prvu nagradu za najbolji promotivni film. Godine 2006. Rektorovu nagradu dobili su studenti koji su za vrijeme radionice održane u TV studiju snimili kratki dokumentarac pod nazivom „Moje pjesme, moji snovi“ o djeci s posebnim potrebama. Taj isti dokumentarac 2007. godine dobio je i međunarodnu nagradu „Erasmus Media Seal“.
Još jedno od mnogih velikih postignuća studenata jest i brončana medalja koju su studenti kolegija Televizijsko novinarstvo, Saša Dugonjić, Paula Klaić i Grgur Žučko, dobili na međunarodnom festivalu Worldfest Houston 2010. u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Televiziju Student možete pratiti i na http://televizijastudent.com/ i redovito se informirati o svim emisijama i novostima u programu. Njihov rad i najave pratite i naFacebooku.

 Autor fotografija: Iva Lukač
Website Apps