POSLOVANJE S GOTOVINOM NA VEZI S POREZNOM

ZAGREB/OSIJEK – Deseci tisuća poduzetnika i obrtnika moraju do 1. siječnja 2013. instalirati fiskalne blagajne. Svi koji posluju s gotovinom povezat će blagajne s Poreznom upravom, koja će svakom računu dodijeliti poseban broj, jedinstveni identifikator računa, te u realnom vremenu pratiti promet obveznika. Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji predviđa uvođenje fiskalnih blagajna, država želi suzbiti sivu ekonomiju i napuniti proračun za još milijardu kuna. Dodatni prihod ostvarit će i informatičke tvrtke koje proizvode softver za fiskalne blagajne.

No, ugostitelji, zbog kojih se zakon najviše i uvodi, zasad baš i ne kontaktiraju informatičke tvrtke niti dogovaraju instalaciju ili kupnju uređaja s ugrađenim fiskalnim blagajnama.

– Dogodit će se da će velik broj poduzetnika ostati bez fiskalne blagajne u 2012., jer svi čekaju posljednji trenutak. U srpnju smo davali 50 posto popusta, u kolovozu 40, u rujnu 30, listopadu 20, a u studenome ponudit ćemo 10 posto. Tko nam se javi u prosincu ne samo da neće dobiti popust, nego je pitanje hoće li naći slobodnog informatičara za instalaciju fiskalne blagajne, kaže Tomislav Copić, direktor tvrtke Tomislav 1994., iz Samobora. A osječki ugostitelji doista još čekaju.

– Ugostiteljski ceh uskoro ima nacionalni skup na kojemu će osnovno pitanje biti fiskalizacija i što nas zapravo čeka, kaže Josip Lišnić, zamjenik pročelnika Sekcije ugostitelja osječkog Udruženja obrtnika. Ističe da njegovi kolege ne zaziru toliko od “kasa” koliko od njihovih cijena.

– A njih, koliko imam informacija, još nitko konkretno nije nudio, no govori se i o iznosima od 2.000 eura, ističe Lišnić. Vlasnik kafića u Vukovaru očekuje da će ga sve skupa stajati približno 10.000 kuna, jer mora nabaviti fiksnu telefonsku liniju, internet i fiskalnu blagajnu da bi se mogao povezati s Poreznom upravom. No, kaže, sve je zasad na razini informacije. Ni mnogi drugi ugostitelji ne znaju što ih čeka. U problemima bi se mogli naći i vlasnici beach barova, jer na mnogim plažama internetska veza je nedostupna ili puca. A takvi barovi već niču u Vukovaru i u Osijeku. (P.G./M.V.I./D.Ku./Z.R.)

VEĆE KAZNE KUPCIMA BEZ RAČUNA

Ministarstvo financija nedavno je ustvrdilo razloge zbog čega uvode fiskalne blagajne. Objavili su kako su restorani, kafići, noćni barovi, slastičarnice i ostali ugostiteljski objekti u Hrvatskoj, koji su registrirani kao obrti, za 2010. godinu prijavili prosječan mjesečni promet od 18.600 kuna. A da su trgovci istodobno prijavili 22 tisuće kuna. Ti iznosi, prema izračunu Ministarstva, nisu dovoljni za podmirenje troškova njihovog poslovanja, pa stoga sumnjaju da troškove podmiruju novcem koji fakturiraju bez računa, na što ne plaćaju porez. Kako bi potaknula poduzetnike da izdaju račune, država će povećati iznos kazni građanima koji prilikom izlaska iz trgovine ne budu imali račun. Umjesto dosadašnjih 50 kuna, ubuduće će plaćati od 200 do 2.000 kuna.

Glas Slavonije

Website Apps