Sezona kolinja počela je sredinom studenog, a do sada u Baranji, nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze trihinelom. Vinko Benić, direktor veterinarske stanice Beli Manastir koja obuhvaća cijelu Baranju osim općine Jagodnjak, rekao je kako je u prošloj godini zabilježen jedan zaraženi uzorak, kao i početkom ove godine.
Prošle je godine pregledano oko 4.500 uzoraka, a zimus oko 2.000. Kako je počela ovogodišnja sezona, ne očekujemo neke značajnije promjene, rekao je Benić. 
Iako su neki mediji prenijeli navodno ogorčenje korisnika zbog pregleda službenom metodom “umjetne probave”, koji traje oko dva sata, Benić tvrdi kako to uopće nije novost, već da se primjenjuje tri godine. Problem je što je metoda umjetne probave dobra za velike klaonice i javnu potrošnju, ali potpuno neprimjerena tradicionalnom načinu svinjokolja u Slavoniji, jer EU ne poznaje klanje svinja za vlastite potrebe. Ministarstvo poljoprivrede je  upozoreno od strane veterinarske struke na to da je takva direktiva EU  nepraktična i neprihvatljiva, ali sluha nije bilo. Cijena pregleda mesa je 47,5 kuna, isto kao i lani, a veterinari je smatraju preniskom u odnosu prema odgovornosti koju imaju.

www.radio-baranja.hr

Website Apps