VJERA U MLADE SNAGE

Sve stranke tvrde da će im mladi biti važan oslonac na lokalnim izborima 2013. godine

Iako se lokalni izbori održavaju tek u proljeće iduće godine, čelnici stranaka u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji već sada slažu kadrovsku strukturu kandidata na izbornim listama.

Gotovo svi se, očekivano, kunu kako će na listama imati mnogo mladih, a kod nekih se već znaju i konkretna imena. Tako je već poznato da će kandidat za župana koalicije SDP-HSU (a možda i HNS-a, ako se bude “preslikavala” Kukuriku koalicija s državne razine) biti 31-godišnji Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i predsjednik županijskog SDP-a koji se ubraja u kategoriju mladih. “Teško je govoriti o točnim brojkama ili postotcima, ali imat ćemo još niz mladih i redom visokoobrazovanih kandidata na listama jer smo uvijek vodili računa o zastupljenosti mladih i žena. No, izbori su još daleko pa o ostalima, osim Hajdukovića, ne možemo sada pričati”, kaže jedan visokopozicionirani lokalni SDP-ovac.

Na listi HNS-a (ili koalicijskoj) siguran je i 32-godišnji Stjepan Čuraj, predsjednik osječko-baranjskog ogranka te stranke. “Na našim listama za čelnike gradova, općina i županiju naći će se još puno i mlađih od mene koji su se dokazali svojim radom. HNS je uvijek puno polagao u mlade i tako će činiti i dalje, a tko će točno biti kandidati, odlučit ćemo na vrijeme”, kazao je Čuraj.

Najviše sigurnih imena mladih na listi otkrio je Zvonko Pongrac, predsjednik županijskog HSS-a, koji će na izbore izići u koaliciji s HSP-om dr. Ante Starčević. “Naša stranka stalno pokušava promovirati mlade, imamo jaku sveučilišnu organizaciju HSS-a, tako da će i na ovim izborima biti puno osvježenja i novih imena. Među njima su Ivan Žeravica, povjerenik Mladih HSS-a za Osječko-baranjsku županiju, zatim Andrej Stošić, predsjednik županijske Sveučilišne organizacije, i Mislav Jaić, predsjednik Mladih HSS-a za Grad Osijek. Bit će ih još, naravno”, najavio je.

Stranke centra i desne orijentacije također tvrde da će im mladi biti jedan od oslonaca na lokalnim izborima, ali za sada ne žele (ili ne znaju) tko su oni. “HSP ima iznimno aktivnu i kvalitetnu mladež i upravo zbog toga će ona biti jako zastupljena na listama. Oni su u dobroj mjeri nositelji naših političkih aktivnosti i stoga će mjesta dobiti prema zaslugama”, ističe predsjednik HSP-a Daniel Srb. Davorin Bubalović, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, nije ništa otvoreniji. “Članovi Mladeži HDZ-a u više navrata dokazali su se svojim potezima i akcijama, a neki od njih stoga će se naći na listama. Tko točno i na kojoj poziciji, odlučit ćemo kada se budu slagale liste iduće godine”, najavio je.

Tomislav LEVAK
Šatvar i Golub (HDSSB), najmlađi gradski vijećnici

Koliko ima povjerenja u mlade, predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić pokazao je i kada nas je za izjavu o ovoj temi uputio na Karla Šatvara, predsjednika Mladih HDSSB-a, koji će sigurno, kao i na prethodnim izborima, biti na nekoj listi, vjerojatno za Grad Osijek. “Vodstvo stranke u nas ima veliko povjerenje i podržava sve naše akcije. Koliko nam vjeruju i koliko naša stranka polaže u mlade dokazuje i to što smo Velimir Golub i ja kao 27-godišnjaci najmlađi vijećnici u Gradskom vijeću Osijeka. Vjerujem da će nas puno biti i na izbornim listama”, kaže Šatvar.

Glas Slavonije

Website Apps