Skupina nizozemskih i turskih novinara i stručnjaka za kulturu proteklog vikenda posjetila je Osijek u potrazi za informacijama koje su uvrstili u ‘Sultanov put’, povijesno-kulturni projekt istoimene nizozemske zaklade. Nizozemce i Turke zanimaju kulturni događaji, spomenici i baština koja se sada nalazi na trasama kojima se u srednjem vijeku kretala turska osvajačka vojska od Istanbula do Beča

Delegaciju pod vodstvom idejnog začetnika projekta Sedata Cakira u Osijeku su dočekali članovi udruge Prijatelji Osijeka, koji su ih uz stručne upute arheologa Drage Raškovića proveli kroz Tvrđu, staru jezgru grada gdje se nalaze brojni ostaci i priče povezane s turskom i vojnom prošlošću Osijeka. Prijatelji Osijeka posljednjih godina prikupljaju i promoviraju povijesne, kulturne i umjetničke tradicije grada kroz obnovu starih i do sada nepoznatih fotografija i crteža.

‘Za Sultanov put će biti jako zanimljive naši crteži Sulejmanovog mosta koji se protezao od Osijeka do Darde preko velike močvare, panorame turskog grada i okolice. Dali smo im oko 500 fotografija i crteža i kalendar za sljedeću godinu tematski posvećen baš turskoj prošlosti grada’, rekla je predsjednica Prijatelja Osijeka Ljiljana Maul.

Prema riječima Sedata Cakira, Sultanov put danas predstavlja put mira, mjesto susreta za ljude svih vjera i kultura. Staza počinje kod Stephanovog doma u središtu Beča, čiji su satovi crkve izrađeni od Osmanskog kanona. Zatim prolazi kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku, a završava na grobu sultana, iza Sulejmanove džamije u Istanbulu. TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Sulejman kao rock zvijezda

Nekako istovremeno sa sve očitijim širenjem turskog kulturnog i gospodarskog utjecaja na Balkan i, posredno, zapadnu Europu, Cakir je pokrenuo nizozemsku zakladu kao prekogranični projekt kojim će promicati suradnju među različitim državama i promovirati njihovu kulturu.

‘Put ima povijesni i simbolički značaj, kao i veliki gospodarski potencijal, prolazi kroz osamljena mjesta u ruralnim područjima, a njegovo iskorištavanje može doprinijeti otvaranju nerazvijenih područja kroz izravnu potporu domaćim zajednicama. Zaklada Sultanov put gradi se na međuregionalnoj i transnacionalnoj suradnji s ciljem jačanja razvoja turističkih sektora u zemljama domaćinima, s naglaskom na poticanju otvaranja novih radnih mjesta u kombinaciji s ograničenim utjecajem na lokalnu sredinu i kulturu’, objasnila je Ljiljana Maul.

Jednom kada ucrtaju trasu puta, njome će se koristiti hodači, planinari i biciklisti, a putem mreže zaklade promovirat će se posjeti privatnim kućama, hotelima, privatnim smještajima i zanimljivim lokalnim kulturnim, povijesnim, prirodnim sadržajima i manifestacijama.

Prijatelji Osijeka u ovom su projektu lokalni suradnici jer do sada prikupila brojnu popularno-povijesnu građu o Osijeku. U njihovom izložbeno-prodajnom prostoru u pothodniku na glavnom trgu nalazi se preko 13 tisuća mahom nepoznatih gradskih fotografija iz raznih povijesnih razdoblja, obnovljene stare razglednice. Na kalendaru s crtežima turskog Osijeka radili su članovi udruge Dario Bitersaki, Ivanka Kasumović i Damir Nađ, a Cakir je potvrdio da će ga uvrstiti u informacije o Sultanovom putu.

http://www.tportal.hr
Website Apps