12.12.12.

12. prosinca 2012.

Danas je 12.prosinac 2012. godine, i po mnogima je to poseban dan jer se taj datum s tri istovjetna broja pojavljuje posljednji put u ovom stoljeću.

U numerologiji je 12 broj prostorno vremenskih dioba, simbol svemira, zodijaka, dovršenosti i sklada. Pokriva aktivnosti i inerciju, sve mogućnosti izbora, simbolizira crkvu i simbol je postojanja. Dan ima 12 sati, godina 12 mjeseci, 12 je apostola i zvjezdanih znakova… 

Broj 12 s jedne je strane imao veliku ulogu pri sastavljanju kalendara, jer se izmjena godišnjih doba računa pomoću ciklusa punog Mjeseca. Dvanaest se puta puni Mjesec pojavljuje na nebu dok se krug godišnjih doba ne zatvori. Na temelju tih spoznaja naši su preci podijelili godinu u 12 dijelova. I dan se može podijeliti na dva dijela od po 12 sati. Suncu također treba 12 mjeseci kako bi završilo svoj godišnji put. Još je neobična i paralela broja 12 – sa svijetom kemije. Čovjek i sav život temelje se na ugljiku i njegovim molekularnim lancima. A ugljik je element sa rednim brojem 12.

Broj 12 uvijek nalazimo u mitologiji i religiji. Tako je grčki mitski junak Heraklo morao obaviti 12 zadataka. Stari zavjet pripovijeda da se izraelski narod sastoji od 12 plemena. U Novom zavjetu Isus je oko sebe okupio 12 apostola. Nebeski Jeruzalem ima 12 vrata, a izgrađen je na 12 temelja. I povijest nam govori da ne smijemo podcijeniti značenje broja 12. Rimljani su svoje pravo u 5. stoljeću p.n.e. napisali na 12 ploča koje su bile temeljem građanskog života. Iz Rima potječe i navika o prisutnosti 12 porotnika u sudskim procesima.

Pomama za vjenčanjima, veliki asteroid i ‘smak interneta’

Danas je vrlo popularan datum za zaljubljene. Brojni parovi odlučili su sudbonosno da izreći 10. 10. 2010. i 11. 11. 2011. pa su i danas prebukirane crkve i matični uredi diljem svijeta. Neki su u brak požurili jer smatraju da je moguće da će 21. prosinca doći do smaka svijeta.

Osim toga, na današnji dan dogodit će se i astronomski fenomen. Asteroid 4179 Toutatis proletjet će kraj Zemlje na udaljenosti od gotovo 7 milijuna kilometara, što je u tim okvirima gledano, vrlo blizu. Asteroid dužine 4,46 km i širine 2,4 km neće biti vidljiv golim okom.

Ako je vjerovati astrologinji Jessici Adams, stresno preklapanje Merkura i Neptuna moglo bi kao posljedicu imati ‘smak interneta’. Njezin savjet nije da bježite u brda, nego da sve što imate na netu brzo prebacite na kakav USB ili sličnu prijenosnu memoriju.

Izvor: HRT.hr

Website Apps