Proračun Osječko-baranjske županije za iduću godinu iznosi 358 milijuna 448 tisuća kuna, odlučili su vijećnici županijske skupštine na današnjoj sjednici s 32 glasa ‘za’, 4 ‘protiv’ i jednim suzdržanim.

Iako je župan Vladimir Šišljagić istaknuo da je riječ o realnom proračunu, ali i razvojnom u dijelu koji se odnosi na strategijske programe, kada se podmire sve obveze, ostat će tek desetak milijuna kuna tzv. kreativnih sredstava.

Među pitanjima vijećnika izdvajamo ono Franje Gavrana iz HSP-a koji je izrazio zabrinutost zbog iseljavanja mladih jer je za Kanadu od lipnja odletjelo 9 zrakoplova. Šišljagić je ustvrdio kako je riječ o tragičnoj činjenici čiji su uzroci strašna decentralizacija, loš porezni sustav i nesposobna vlast koja nema sustavnih rješenja.
Gorana Ilića s Nezavisne županijske liste zanimalo je može li se što poduzeti zbog HŽ-ova ukidanja vlaka prema Budimpešti, a Zdravko Vukić iz HDSSB-a upozorio je na ukidanje linije Osijek-Zagreb preko Slavonskoga Broda. Šišljagić kaže kako su HŽ-u upućeni nebrojeni dopisi i obavljen niz razgovora bez ikakva rezultata. „U HŽ-u je situacija kaotična, godinama se kralo, a gašenje linija zbog nerentabilnosti ishod je toga“, zaključio je Šišljagić. Dodao je kako o odnosu HŽ-a prema Osječko-baranjskoj županiji dovoljno govori da u posljednjih 100 godina nije izgrađen ni metar željezničke pruge.
Stjepan Čuraj iz HNS-a vijećnike je pozvao da daju donacije koje će biti proslijeđene Caritasu za pomoć potrebitima za blagdane, a u predvorju vijećnice postavljena je kutija u tu svrhu.

Izvor: Radio Osijek

Detalje o proračunu možete pronaći na: Prijedlog proračuna Osječko-baranjske županije za 2013. godinu

Website Apps