BOŽIĆNO BLAGOVANJE 455 KUNA

Kupnja je započela, a kućni budžeti za tu namjenu kreću se između 500 i 1.000 kuna

I ove je godine napravljeno istraživanje o tome koliko će Osječani odvojiti novca za tradicionalne objede za Badnjak i Božić. Kupnja je već počela, a kućni budžeti za tu namjenu kreću se između 500 i 1.000 kuna.

Prema cjenicima nekoliko trgovačkih centara na bazi 20 proizvoda u količini dostatnoj za blagovanje četveročlane obitelji, a usporedbi s prošlogodišnjim istraživanjem blagdanski će stol, unatoč brojnim poskupljenjima, u prosjeku biti desetak posto jeftiniji! Naime, dok su u prosincu 2011. Osječani za obiteljske blagdanske objede u prosjeku trošili 500 kuna (između 345 i 611), ove je godine ta cijena 455 odnosno između 260 i 650 kuna.

Bez dvojbe najskuplji će biti božićni ručak za koji će građani potrošiti od 100 do 200 kuna ovisno o tome koje će meso i salatu poslužiti. Najjeftinije su opcije kada je meso u pitanju svinjetina i piletina pa je tako za kilogram piletine potrebno izdvojiti 23 kune odnosno 28 kuna za kilogram svinjetine. Skuplja varijanta je ona s božićnom puricom čija je cijena 45 kuna po kilogramu ili pak janjetinom za 65 kuna. Uz navedeno meso, čija je prosječna cijena za četiri osobe za stolom 88 kuna, u potrošnju za ručak uračunati su i mlinci, francuska salata, cikla, kiseli krastavci te zelena salata.

Za večeru za Badnjak, ovisno o tome koju ribu poslužili, građani je potrošiti od 50 kuna ako posluže najjeftiniji oslić do 290 kuna ako na stolu bude bakalar. No, ipak, najveći broj njih odlučit će se za “srednju” varijantu – šarana koji će ih, ovisno o tome hoće li riba završiti u fišu ili pećnici, stajati od 84 do 115 kuna (28 kn/kg). Kao prilog uz ribu većina će odabrati krumpir salatu koja stoji 10 kuna po kilogramu. Za neizostavne kolače svaka će domaćica potrošiti stotinjak kuna, većinu za kakav kremasti kolač, te nešto manji dio novca za takozvane suhe kolače – kokos kiflice, šape i krancle.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps