Hrvatska televizija dobit će svoj četvrti, dugo najavljivani informativni program. HRT4 započinje s emitiranjem na Badnjak, 24. prosinca, u 7.05 sati, a u noći s 20. na 21. prosinac kreće testno emitiranje. Najavio je to glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na konferenciji za novinare u povodu početka emitiranja novog specijaliziranog kanala javnog servisa. 

HRT 4 zamišljen je kao pilot-projekt budućeg multifunkcionalnog povezivanja HRT-a. Naime, četvrti program zajedničkim će naporima raditi nekoliko  sastavnica  javnog servisa  – televizija, radio i novi mediji, odnosno web-redakcija, koja će proizvoditi sadržaje za infokanal u sklopu četvrtog programa.

HRT 4 vidim kao važan dio realizacije mog programa rada i strategijskog razvoja HRT-a. Realiziramo ga u cijelosti internim snagama i resursima za koje procjenjujem da ih imamo dovoljno, istaknuo je ravnatelj. Novi kanal posvetit će se ažurnim, kvalitetnim dinamičnim informacijama lokalnog, regionalnog i nacionalnog sadržaja te će omogućiti kontinuiranu prisutnost svih multimedijalnih informacija tijekom dana. Kao takav, pokazat će svu snagu i raširenost naše dopisničke mreže, a istovremeno će služiti kao program kojim ćemo mobilizirati i preustrojiti naše središnje informativne emisije, rekao je Radman, dodajući da će HRT 4 biti profesionalni izazov i za komercijalnu konkurenciju HRT-a.

Glavni ravnatelj također je najavio kako će novi kanal istodobno biti nositelj međunarodnih aspiracija u smislu one razine utjecaja koju Hrvatska kao zemlja pristupnica Europskoj uniji ima prema regiji te kao nositelja kvalitetnije promocije Hrvatske u Europi. Vidimo ga i kao nositelja budućeg međunarodnog free to air kanalakoji će u sebi imati i sadržaje namijenjene kako našim iseljenicima tako i zainteresiranim strancima koji žele kvalitetnije pratiti događaje u Hrvatskoj kao njihovoj mogućoj destinaciji za investiranje, rekao je Radman.

Izvršna urednica HRT 4 Sanja Gvozdanović rekla je kako je novi kanal zamišljen vrlo ambiciozno te će biti mjesto gdje će gledatelji moći pronaći sve relevantne informacije. Dodala je kako će se program postupno širiti, a gledatelji će ubuduće, zahvaljujući novome kanalu, moći na nacionalnoj razini vidjeti svih sedam županijskih panorama, što do sada nije bilo moguće.

Dat ćemo jednu realnu, relevantnu sliku Hrvatske, istaknula je Gvozdanović.
Vijesti, razgovorne emisije, informativni dokumentarci, sve su to sadržaji koji će činiti bazu novog kanala javnog servisa.

HRT 4 emitirat će vijesti čak sedam puta na dan i to u duljini od 10 odnosno 15 minuta, a imat će brojna uključenja u TV centre diljem Hrvatske. HRT 4 postat će važno mjesto na daljinskome upravljaču za sve one koji traže brze, pouzdane i relevantne vijesti, rekao je Domagoj Novokmet, koordinator projekta HRT 4.

Za novi program formirana je i nova voditeljska ekipa koju čine Dajana Antonija BebekAnita BilićLana GašparacJosip GavranovićGordan Žvanović te Maja Kubik.

Idejni začetnik projekta HRT 4 je Tena Perišin, a za operativni dio zadužena je Sanja Gvozdanović, čiji tim čine i Dražen Majić te Vlasta Bartolec.

Izvor: HRT

Website Apps