PREKOGRANIČNA SURADNJA

Predstavnici gradova Belog Manastira i Belišća, županijske Agencije za razvoj te Hrvatskih voda s hrvatske, odnosno Grada Mohača s mađarske strane, potpisali su partnerski sporazum kojim su dogovoreni detalji i uvjeti provođenja partnerskog projekta nominiranog u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013. EU komisija odobrila je projekt vrijedan dva milijuna eura, od čega Gradu Mohaču, kao nositelju, pripada 800.000 eura. Od hrvatskog dijela, Beli Manastir inkasirat će 310.000 eura, te investiciju koju će u jedinom baranjskom gradu provoditi Hrvatske vode (vrijednost približno 263.000 eura).

– Od spomenutog novca bit će sagrađena 3.900 metara duga biciklistička staza krunom nasipa kod rijeke Karašice, rekonstruirana postojeća zgrada u nadzorno-informativni centar, koji će biti u funkciji turističke ponude jezera i grada u cjelini, biciklističko odmorište na mjestu stare ustave između Šećeranskog jezera i Karašice, skatepark i ostali različiti sadržaji – kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, ističući kako će u bliskoj budućnosti Šećeransko jezero i njegova okolica biti idealno mjesto za odmor, rekreaciju i brojna zabavna događanja.

Za početak provedbe projekta dogovoren je 1. veljače 2013., a rok za izvedbu radova bit će 20 mjeseci. Grad je, tvrdi Doboš, i prije potpisivanja partnerskog sporazuma počeo predradnje vezane uz gradnju budućeg rekreacijskog centra.

– Već je prokopan kanal koji Šećeransko jezero spaja s novim jezerom, nastalim nakon iskopavanja zemlje, a od Ministarstva poljoprivrede očekujemo suglasnost za određene povšine na kojima su planirani još neki zahvati – naglašava Doboš.

Podsjetimo, Šećeransko jezero, službenog naziva Lajmir, iskopano je početkom XX. stoljeća i služilo je za potrebe nekadašnje Šećerane. Prostire se na približno tri hektara, a napaja se iz Karašice.

Za početak provedbe projekta dogovoren je 1. veljače 2013., a rok za izvedbu je 20 mjeseci

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps