MEĐUNARODNI je dan osoba s invaliditetom. Tim povodom u Uredu predsjednika održava se okrugli stol u svrhu poticanja rasprave s predstavnicima nadležnih tijela o problemima osoba s invaliditetom. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj oko 518.000 ljudi ili 11,7 posto stanovništva ima neki oblik invaliditeta.
Iako je u Hrvatskoj na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom,  društvo im često stvara prepreke, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. A one su različite. “Od onih u svakodnevnom životu u području pristupačnosti, što se tiče recimo dostupnosti usluga ulaska u određene prostore poput javnih usluga, zdravstvenih ustanova, problemi vezani za obrazovanje, zatim samim nepoštivanjem također propisa, recimo kod parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom koji nemaju znak pristupačnosti”, pojašnjava Slonjšak.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove se godine obilježava pod motom “Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima”.

Josipović: Cilj nam je inkluzivno društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na Pantovčaku se održava Okrugli stol na kojem je glavna tema problemi i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću i suočavaju.

Predsjednik Ivo Josipović tom je prigodom poručio da nam je cilj inkluzivno društvo, ali bez patroniziranja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović tvrdi kako je omogućavanje obrazovanja svakom djetetu s invaliditetom jedan od strateških ciljeva ove Vlade.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren je pak poručio kako su u zadnjem izvješću monitoringa Republike Hrvatske iz listopada, osobe s invaliditetom i dalje diskriminirane na tržištu rada.

“Republiku Hrvatska treba obratiti više pozornosti na ovu problematiku i ubrzati rad na istoj”, poručio je Vandoren.A kako je to živjeti s preprekama isprobat će danas i saborski zastupnici.

Na pripremljenom poligonu isprobat će kako je to kretati se uz pomoć psa vodiča, bijelog štapa i invalidskih kolica; kako komunicirati ako ne čujete; razumjeti Ustav ako ste osoba s intelektualnim teškoćama te kako vas doživljava okolina ako imate psiho-socijalne teškoće.

Saborski zastupnici pokušavaju razumjeti život s invalidnošću

Saborski zastupnici, dužnosnici i djelatnici Hrvatskog Sabora će povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom imati priliku iskušati kako savladati prepreke s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s invaliditetom.

Naime, predsjednik Sabora Josip Leko u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak organizira druženje dužnosnika, zastupnika i djelatnika Hrvatskog sabora s osobama s invaliditetom različitih oštećenja.

Na pripremljenom poligonu zastupnici, dužnosnici i djelatnici moći će isprobati kako se kretati uz pomoć psa vodiča, štapa za kretanje slijepih i invalidskih kolica; kako komunicirati ako ne čujete; razumjeti Ustav ako ste osoba s intelektualnim teškoćama te kako vas doživljava okolina ako imate psiho-socijalne teškoće.

Izvor: Index.hr

Website Apps