MAĐARSKO KOLINJE U ZMAJEVCU

U suorganizaciji Turističke zajednice Baranje, mjesne kulturne udruge “Jozsef Attila” te udruge Zlatni kotlić u dvorištu zmajevačkog Doma kulture održana je prva Zmajevačka svinjokolja – gastromanifestacija kojoj je cilj promovirati običaj seoske svinjokolje i jela koja se pripremaju tom prigodom.

Već od ranih jutarnji sati nekoliko kotlova naveliko se pušilo, a svinjske polovice i vrijedni majstori čekali su prve goste željne uprizorenja nekadašnjeg mađarskog kolinja i, možda više od toga, slasne jetrice, pečenog gronika, čvarake, ljute kobasice ili sarme, odnosno krofni s nekoliko vrsta domaćeg pekmeza. U ritmu čardaša i mađarskih pjesama organizatori su počeli posao, a žene u kuhinji rezale bijeli luk i čekale svježu svinjsku jetru – po mnogima najbolju kolinjsku deliciju. Bar u prijepodnevnim satima. Ubrzo se počelo motati sarme, kuhane u kotlu. Dok se u jednom kotlu lagano kuhalo više od stotinu sarmi, u drugom su se topili čvarci…

– Želja nam je podsjetiti kako se to nekada radilo. Tradicionalno kolinje pomalo izumire, čak i na selu. Postaje pravi luksuz pa ga vraćamo bar na ovakav način. Možda netko od naših gostiju dobije volju i ponovno se vrati tradiciji – ističe Kornel Kedveš, tajnik udruge Zlatni kotlić, naglašavajući da će iduće godine proširiti ponudu i napraviti i takozvanu kalvinsku krvavicu – dugi komad mesa s kukuruznom kašom u crijevu.

Organizatori su za prvi put kupili tri svinje težine približno 150 kilograma, premda Kedveš osobno preferira nešto teže, one koje, kaže, dožive dva Božića.

Baranjci vjerni kolinju

Podaci Veterinarske stanice Beli Manastir govore da su Baranjci poprilično vjerni kolinju u vlastitom dvorištu. Kako ističe Vinko Benić, direktor Veterinarske stanice, u subotu su ispitali približno 270 uzoraka. Punom parom radili su i jučer, kada su do 10 sati pregledali njih stotinjak. Riječ je o svinjokoljama na području pod njihovom ingerencijom, bez općina Bilje i Jagodnjak.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps