MIRAN PROSVJED

Osijek je jedan od prvih hrvatskih gradova koji je dobio željeznicu – 1877. godine, a ta prva linija vozila je upravo prema Mađarskoj. Od danas, prvi put nakon 135 godina, Osijek, odnosno Slavonija i Baranja, više neće imati željezničku liniju prema sjevernim susjedima. Stupanjem na snagu novog voznog reda ukinut je vlak koji je iz Sarajeva preko Osijeka i Baranje prometovao do Budimpešte. Njime je mjesečno putovalo oko 1.500 putnika pa se HŽ pravda kako je glavni razlog ukidanja linije njezina nerentabilnost. Ta odluka najviše je pogodila 150 studenta i učenika koji su tim vlakom putovali na fakultete u Pečuh i Budimpeštu. Stoga su mladi mađarski studenti s hrvatskom adresom jučer pred glavnim kolodvorom u Osijeku održali miran prosvjed na kojem su upravi HŽ-a pokušali uručiti peticiju s 800 potpisa, no iz HŽ-a se nije pojavio nitko.

– Zvali smo ih i telefonski da dođu i čuju naše zahtjeve, no rekli su da nisu u mogućnosti, a da peticiju pošaljemo poštom pa će vidjeti što mogu učiniti. Nama bi i jedan lokalni vlak iz Osijeka ili Belog Manastira bio dovoljan jer autobusna linija već odavno ne postoji pa sada jedina opcija našim studentima i učenicima ostaje putovanje automobilom. No, riječ je o mladim ljudima koji žive od stipendije ili ih financiraju roditelji pa ovo za njih znači ogroman udarac na standard – upozorava Monika Molnar Ljubić, potpredsjednica Zajednice mladih Mađara Hrvatske.

Mladi Mađari su se za pomoć obratili i Mađarskim željeznicama od kojih nisu dobili službeni odgovor, ali se nadaju da bi im, ako to već neće HŽ, oni mogli pomoći uvođenjem linije iz Mađarske do Belog Manastira.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps