NEČIJI PROPUST MOGAO BI SKUPO STAJATI

Slučajevi da sve potrebne građevinske dokumente nemaju neki gospodarski objekti ili slične građevine, u nas su uobičajeni, ali zabrinjava činjenica da “papire” nemaju cijele zgrade. Takav je slučaj zgrada u belomanastirskoj Ulici kralja Tomislava 9. Na to su saznanje u Stanoupravi, tvrtki koja se skrbi o većini baranjskih zgrada, došli gotovo slučajno.

– Na dvjema zgradama, jednoj u Tuđmanovoj ulici i ovoj u Tomislavovoj, trebali su biti postavljeni fotopaneli. Kada je sve dogovoreno, investitor je, sukladno Zakonu, zatražio sve potrebne dokumente, među kojima i građevinsku dozvolu – priča Vlado Kedmenec, direktor Stanouprave, napominjući kako su za zgradu u Tuđmanovoj pronašli sve što je potrebno, ali od građevinske dozvole za zgradu u Tomislavovoj – ni traga ni glasa.

– Zgrada je ucrtana u katastarskom planu, a kao vlasnik se navodi bivša općina Beli Manastir. No građevinska dozvola ne postoji ni u državnom arhivu – tvrdi Kedmenec, objašnjavajući kako je zgradu gradila bivša građevinska tvrtka Neimar, čija dokumentacija za razdoblje od 1969. do 1973. godine jednostavno ne postoji. Službeno, dakle, zgrade sagrađene prije 40-ak godina jednostavno nema.

To vjerojatno nije znao ni dio stanara tamošnja 24 stana, koji će se hvatati za glavu već pri pomisli koliko će ih nečiji propust i nemar udariti po džepu. Kedmenec ističe kako (su)vlasnici stanova, među kojima su i država, odnosno grad Beli Manastir, moraju podnijeti zahtjeve za legalizaciju, koja sigurno neće biti besplatna. Kako neslužbeno saznajemo, većina tamošnjih stanova bivši su beljski stanovi, u posljednje vrijeme čak i otkupljeni od države, i to unatoč činjenici što građevinske dozvole za cijelu zgradu nema. Osim što će legalizacija suvlasnicima natovariti troškove na vrat, nesretni su i zbog toga što sa stanovima, bez svih potrebnih dokumenata, ne mogu ništa napraviti.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps