Registar hrvatskih branitelja

19. prosinca 2012.

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata predstavljen je danas od strane Ministarstva branitelja na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti. Ministar branitelja, Predrag Matić istaknuo je da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministar rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, Mirando Mrsić i Željko Jovanović, te predstavnik braniteljskih udruga.

Svoje ratne puteve predstavili su uz ministra Matića, i ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

 

Javnosti nisu dostupni svi podaci već ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

Postoji i poseban dio Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, a sadrži naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu.  Pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Registar je dostupan javnosti putem internetske stranice www.registar-branitelji.hr.

Website Apps