CILJ JE DA SE BROJ ZADRUGARA DO KRAJA 2015. UPETEROSTRUČI   

Ministar Maras kaže da će Vlada mijenjati zakone kako bi se poticalo udruživanje u zadruge   

Da su hrvatski poljoprivredni proizvođači bili racionalniji i da su se više udruživali, bili bi znatno konkurentniji i sigurno spremniji za natjecanje s proizvođačima hrane iz zemalja Europske unije. Vjerojatno bi im bila isplativa i proizvodnja mlijeka s današnjim otkupnim cijenama. No, nisu se udruživali, svaki je proizvođač zasebno kupovao skupe traktore i druge strojeve, često u nerazmjeru s potrebama. Tako su danas mnogi domaći proizvođači kreditno opterećeni i, jednostavno, nekonkurentni pa praktično propadaju.

Opći je to zaključak sudionika 1. međunarodne konferencije o razvoju zadruga i zadružnog poduzetništva na području jugoistočne Europe, održane u Osijeku prošloga tjedna, s kojima smo razgovarali o zadrugarstvu u Hrvatskoj.

Prema evidenciji Hrvatskog saveza zadruga, u RH je trenutačno aktivna 951 zadruga koja radi u skladu sa Zakonom o zadrugama iz 2011. godine. Te zadruge okupljaju 16 tisuća zadrugara i zapošljavaju 2.700 osoba. Najveći broj, čak 40 posto, čine one u koje su uključeni poljoprivredni proizvođači, pa je u skladu s tim najviše zadruga u Slavoniji i Baranji.

Predsjednica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Stecca drži da bi se zadrugarstvo moglo unaprijediti s nekoliko mjera, među kojima je svakako donošenje zakonskih akta. “Zadruge su posebnost u poduzetništvu. Dobili smo Zakon o zadrugama, i one su formalno-pravno priznate, međutim da bi on potpuno zaživio, država mora donijeti i druge zakone, pravilnike i druge akte kako bi se zadruge pozicionirale kao treći oblik poduzetništva, uz obrte i trgovačka društva”, upozorava Stecca.

Napominje da je članstvo u zadrugama temelj njihovog poslovanja i razvoja te da se zadruge moraju otvarati za što više članova koji imaju potrebu poslovati preko zadruge.

– To su glavni uvjeti koji će rezultirati pravim efektom zadrugarstva, odnosno zadruga je jača što je u njoj više zadrugara – naglašava Stecca, zaključujući da je u nekom društvu puno važniji broj članova zadruge negoli broj zadruga.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras slaže se s tom tvrdnjom i dodaje da ni Ministarstvo nije zadovoljno brojem ljudi u zadrugama. Obećao je da će Vlada mijenjati zakone kako bi se poticalo udruživanje i kako bi zadrugarstvo dobilo benefite kao i drugi poduzetnici, primjerice da se zadrugama kao porezno rasterećenje prizna sve ono što se priznaje i trgovačkim društvima – investicije, novo zapošljavanje itd. Maras je kazao da će, vjerojatno, udruživanje proizvođača biti i sastavni dio hrvatske poljoprivredne politike.

– Sama proizvodnja nije upitna, no za izlazak na tržište proizvođačima je nužna kompletna logistika, a to za više proizvođača može odrađivati zadruga – kaže Maras te naglašava da je cilj Ministarstva da se do kraja 2015. upetorostruči broj zadrugara i zaposlenih u zadrugama.

951 zadruga u Hrvatskoj danas radi u skladu sa Zakonom o zadrugama iz 2011. godine

16 tisuća zadrugara okupljaju te zadruge

2.700 osoba ukupno zapošljavaju zadruge u Hrvatskoj

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps