Sveti Nikola

6. prosinca 2012.

Tko je bio Sveti Nikola, svetac poznat po mudrosti i plemenitosti koji je sav svoj imetak podijelio siromašnima.

Rođen je u Patari, Maloj Aziji u trećem stoljeću u imućnoj obitelji koja dugo nije imala djece, a već kao mali Nikola je pokazuje ljubav prema svim ljudima. Roditelji umiru u njegovoj ranoj mladosti i ostavljaju mu veliki imetak. No on taj imetak koristi na način da pomaže siromašnim mještanima.

Tako je, kada je čuo da susjed, koji je izgubio posao i svu imovinu, ne može udati tri kćeri jer nije imao novca za miraz, jednu noć ubacio zlatnike kroz prozor za udaju prve, zatim i druge kćeri. Novci završavaju u čizmama, koje su stajale kraj prozora. Susjed koji je htio upoznati dobročinitelja sakrije se da vidi tko mu u noći ubacuje zlatnike, no Nikola, vidjevši “zasjedu”, popne se na kuću te kroz dimnjak ubaci miraz za najmlađu kćer. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape zlatnici padnu ravno u njih.

Tako nastaje i tradicija ostavljanja čarapica i čizmica noć prije 6. prosinca jer djeca znaju da, ako su bila dobra da će Sveti Nikola ubaciti dar u njih.

Podijelivši svu imovinu, odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. Upućuje ga na svetost i pobožnost. Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je Isus imao za svoju braću ljude. Uskoro mu umire stric a svi očekuju da će ga on naslijediti. Međutim, Nikola odlazi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se tek poslije smrti  stričevog nasljednika i tada postaje novi biskup. Noći provodi moleći, a danju pomažući siromašnima šireći vjeru.

Činio je čuda. Poput Isusa je smirivao uzburkano more i postao zaštitnik mornara. Blagoslovom ozdravlja dijete pa ga nazivaju i zaštitnikom djece. Uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 06. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari. Sveti Nikola je shvaćao kako je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom ljubavi je činio čuda i zbog nje je proglašen svetim.

Nakon što su mu krajem 11. stoljeća Talijani u Bariju sagradili crkvu, počelo se širiti štovanje prema Svetom Nikoli.

Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilijepariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

Šiba za neposlušne

Ako čizmice nisu bile dobro očišćene ili je dijete tijekom posljednjih godinu dana bilo zločesto, umjesto Svetog Nikole posjetio bi ih Krampus, koji bi im umjesto poklona ostavio zlatnu ili srebrnu šibu kako bi ih upozorio i kaznio za loše ponašanje. On je mitsko biće koje djecu plaši svojom strašnom pojavom: na licu ima drvenu masku, ovčju kožu te na glavi rogove, a za sobom vuče hrđave lance i zvonca.

Website Apps