Ovakvom odlukom trgovci se odriču zarade od 2 milijarde kuna koje bi država uvođenjem PDV-a od pet posto umjesto dosadašnje nulte stope trebala zaraditi u državni proračun, što se čini nevjerojatnim.

Od 1. siječnja sljedeće godine, odnosno za desetak dana u Hrvatskoj će se početi naplaćivati PDV od pet posto, između ostaloga, na kruh i mlijeko, knjige i kino ulaznice. No, ako je vjerovati trgovcima koji prodaju te proizvode i usluge građani ne bi trebali osjetiti poskupljenje  niti bi se trebale promijeniti cijene na početku sljedeće godine. Na naše pitanje hoće li i koliko podići cijene kruha i mlijeka od 1. siječnja iz Konzuma najvećeg maloprodajnog lanca  u Hrvatskoj poručuju da  još »uvijek razgovaraju sa dobavljačima, ali da povećanja cijena najvažnijih artikala neće biti«.

Znači li to da neće biti povećanja cijena svih vrsta kruha i svih vrsta mlijeka (kravlje, ovčje, kozje), bilo da je riječ o  svježem, pasteriziranom, homogeniziranom ili kondenziranom te nadomjestaka za majčino mlijeko ili će se to odnositi tek na najprodavanije vrste nije još jasno. Iz Konzumove konkurencije, Mercatora i Getroa na isto pitanje o poskupljanju kruha i mlijeko odgovaraju da »korekcije cijena sukladno izmjenama zakona o PDV-u  od početka iduće godine do daljnjeg neće biti«. Koliko je zapravo trajanje fraze do daljnjeg, u  svome odgovoru iz Mercatora nisu pojasnili.

Na štetu profitabilnosti

Ne bi trebale poskupjeti ni knjige, ako je vjerovati odgovoru iz Profila.

– Nećemo dizati cijene knjiga radi uvođenja PDV-a, a trošak poreza će se rasporediti unutar struke, dakle između nakladnika i knjižara. Za krajnje kupce će maloprodajne cijene knjiga izdanih u 2012. godini ostati iste, a kod novih izdanja ćemo zadržati dosadašnju cijenovnu politiku, razine cijena pojedinih kategorija nakladničkog plana će ostati iste kao i u 2012. godini, a trošak PDV-a ćemo ugraditi u te cijene na štetu vlastite profitabilnosti, odgovorili su nam iz Profila, koji  je i nakladnika ali ima i svoju maloprodajnu mrežu. Što se tiče kino ulaznica, iz Cinestara kažu da  u ovom  trenutku ne mogu dati konkretan odgovor, ali da će, ukoliko i bude korekcija cijena, to biti samo »na nekim kategorijama cijena kino ulaznica u minimalnom iznosu«.

Ukidanje nulte stope osim na kruh i mlijeko, te knjige i kino ulaznice odnosi se i na dio lijekova, implantata te ortopedskih pomaglaa, ali što će se dogoditi s njihovim cijenama kad se PDV poveća za pet posto nismo uspjeli doznati, jer će njihove cijene ovisiti i o tome hoće li konačno profunkcionirati objedinjena javna nabava.

Tko će platiti?

Država bi uvođenjem PDV-a od pet posto, umjesto dosadašnje nulte stope trebala zaraditi više od dvije milijarde kuna u državni proračun i unatoč porukama da to neće uzorokovati povećanje cijena zasad se nevjerojatnim čini da bi se trgovaci odrekli tolike zarade.

No, proračun će s druge strane izgubiti oko 650 milijuna kuna na tome što će od 1. siječnja u ugostiteljstvu naplaćivati PDV po stopi od deset posto, umjesto dosadašnjih 25 posto. U ugostiteljstvu zasada nitko ne govori o mogućnosti snižavanja cijena, nego većina ugostitelja ističe da će im to pomoći da nadokande manjkove i poboljšaju ponudu, tako da krajnji korisnici očito neće imati koristi od te mjere. Ta snižena stopa odnositi će se na pripremu hrane i serviranje napitaka, bezalkoholnih pića, piva i vina. Uz to će se sniženom stopom od pet posto oporezivati i plovila za sport i razonodu.

Procjenjuje se da bi u sljedećoj godini krajnji učinak promjena u sustavu PDV-a, ukidanje nulte stope, uvođenja stope od pet posto, snižavanja PDV-a u ugosititeljstvu i uvozu plovila, trebala biti proračunska zarada od 1,3 milijarde kuna.

Hoće li je doista platiti trgovci, proizvođači i dobavljači, ili kako je to u Hrvatskoj uobičajeno potrošači, pokazat će sljedeći mjeseci.

Izvor: Novi list

Website Apps