BELOMANASTIRSKI UGOSTITELJI VIŠE-MANJE SPREMNI ZA FISKALIZACIJU

Oni koji organiziraju doček 2013. neće slati e-račune Poreznoj upravi

Što je bilo daleko, stiglo je pred vrata. Već sutra, naime, prvoga dana nove godine, u Hrvatskoj počinje fiskalizacija kojom država želi ostvariti bolju naplatu poreza. Prvoga dana siječnja, zapravo, kreće njezina prva od ukupno tri faze, u kojoj će velike i srednje tvrtke te ugostitelji morati uvesti takozvane fiskalne blagajne, s “Velikim bratom” (Poreznom upravom) povezane internetskom vezom. Tako, tvrde nadležni, više ne bi trebalo biti zatajivanja novca državi varanjem na prometu. Provjerili smo jesu li neki belomanastirski ugostitelji spremni za fiskalizaciju i što će im ona u konačnici donijeti.

– Još uvijek nije sve spremno, ali sve sam nabavio i već prvog dana nove godine očekujem dolazak informatičara koji će instalirati novi program i internet – priča jedan od ugostitelja, čiji je budžet lakši za otprilike 7.000 kuna, koliko je izdvojio za opremu potrebnu za fiskalizaciju.

– Kako saznajem od kolega, moj je trošak srednji. Neki su izdvajali manje, a neki znatno više – priča, nadajući se da će sutra biti sve u redu.

Drugi belomanastirski ugostitelj tvrdi kako je u fiskalizaciju uložio manje novca. Uveo je, objašnjava, samo internetsku vezu i platio potreban certifikat.

– Od fiskalizacije ne očekujem ništa i ne predstavlja mi nikakav problem jer smo i do sada redovito izdavali račune – podvlači.

Zanimalo nas je hoće li kafići koji organiziraju doček Nove godine od ponoći “lansirati” svoje e-račune Poreznoj upravi, a jedan od odgovora glasio je kako se to neće dogoditi jer blagajnu neće zaključivati u ponoć, već će obračun biti rađen nakon završetka dočeka, još uvijek s 31. prosinca. Većina ugostitelja složna je u tvrdnji kako će cijene pića ostati iste, unatoč tome što će se od 1. siječnja 2013. godine početi primjenjivati snižena stopa PDV-a, od 10 posto, za usluge pripremanja hrane i prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.

Izvor: Glas Slavonije 

Website Apps