Uz proslavu Nove godine vežu se i neka praznovjerja. Mnoga od praznovjera kažu da kad vam se nešto dogodi na Novu godinu, ponavljat će se čitavu godinu, a druga pak imaju veze s tjeranjem zla i privlačenjem sreće.

Crveno donje rublje: Začinjava ljubavni život tijekom naredne godine.

Poljubac u ponoć: U ponoć treba poljubiti one koji su nam najdraži, ne samo da bismo podijelili slavlje, već kako bi naša ljubav i povezanost trajala čitavu godinu. Ne poljubite li partnera/partnericu u ponoć, to bi moglo značiti da vas čeka godina zahlađenja odnosa.

Opskrbite se: Novu godinu ne smijete dočekati prazne čaše jer će vam tako biti kroz čitavu godinu. Napunite čaše, tanjure, u novčanik stavite novac kako bi priskrbili blagostanje.

Plaćanje računa: Novu godinu ne biste smjeli dočekati s dugovima, stoga prije 1.1. platite sve račune.

Ništa ne smije izaći: Baš ništa, čak ni smeće, ne smije napustiti dom prvi dan godine. Ako ćete nositi darove na Novu godinu, ostavite ih preko noći u autu. Neki vjeruju da se stvari smiju iznositi ukoliko se nešto drugo unese u kuću.

Hrana: “Sretna” hrana koja se preporuča za Novu godinu je leća, svinjetina i kupus. Hrana koju bi trebali izbjegavati za Novu godinu je piletina ili puretina, jer će vam onda sreća odletjeti.

Posao: Pobrinite se da na prvi dan nove godine napravite i to uspješno, nešto što ima veze s vaši poslom, iako ne radite. Također nemojte prati rublje na Novu godinu, jer će vam u predstojećim mjesecima član obitelji biti “ispran” (umrijet će).

Šampanjac: Kada se otvara šampanjac, namjesti se da te pogodi čep! Naime, vjeruje se da ti u tom slučaju slijedi odlična godina. Ako te čep nije pogodio, onda se barem pobrini da popiješ posljednji gutljaj iz boce jer ti to također prognozira odličnu godinu.

Nova odjeća: Odjenete li nešto novo na 1. siječanj veća je vjerojatnost da ćete dobiti više nove odjeće u novoj godini.

Novac: Na Novu godinu nemojte posuđivati novac ili vraćati dugove da ne bi cijelu godinu plačali.

Lomljenje: Probajte ništa ne slomiti na Novu godinu jer će vas cijelu godinu pratiti lomljenje. Isto tako nemojte plakati taj dan kako ne bi često plakali sljedećih 12 mjeseci.

Pustite staru godinu van: U ponoć neka budu sva vrata kuće otvorena kako bi stara godina nesmetano otišla. Prema starom vjerovanju stara godina mora izaći kako bi nova ušla.

Buka: U ponoć bučite što više, ne samo zbog slavlja, već i kako bi otjerali zle duhove.

Rođeni 1. siječnja: Bebe rođene 1. siječnja će imati mnogo sreće.

Website Apps