SVE VIŠE POTICAJA ZA POVEĆANJE BROJA ZAPOSLENIH  

Ove godine u mjere aktivne politike zapošljavanja uključena je 41.000 osoba. Od 2006. godine kroz mjeru je zaposleno 180.000 ljudi

– Obići ćemo sve županije i zajedničkim snagama promovirati mjere koje će omogućiti da se do radnika dođe uz smanjenu cijenu rada, a zbog poticaja koja daje država, rekla je Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava na radionici Novi zakonski okviri i mjere u poduzetništvu održanoj u HGK.

Prema novom prijedlogu zakona, poticaji se osim na temelju ulaganja, vežu i uz broj novozaposlenih te nisu namijenjena samo za obrtna sredstva i ulaganja već i za zapošljavanje i bespovratni su pod uvjetom da se novac namjenski koristi. Iznose 50 posto plaća i doprinosa, a drugu polovicu osiguravaju poslodavci.

– Ove je godine uključena 41.000 osoba u mjere aktivne politike zapošljavanja te je zapošljavanje 5,2 posto veće, a osobito raste sezonsko zapošljavanje, koje je raslo 25 posto u odnosu na lani, a čak 50 posto u odnosu na 2006. godinu – kazala je T. Dalić dodavši kako je dosad zaposleno 180.000 ljudi iz mjera aktivne politike zapošljavanja. Istaknula je kako je ovogodišnjim mjerama zapošljavanja na privremenim, odnosno povremenim sezonskim poslovima u poljoprivredi uveden sustav vrijednosnih kupona, odnosno vaučera, te je od 18. lipnja do 30. studenoga prodano 339.262 vaučera za 3297 poslodavca te 62.763 knjižice ugovora za sezonske poslove.

Od novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja, koje obuhvaćaju mlade osobe, posebne skupine nezaposlenih, osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposlene te starije osobe mjere predviđaju sufinanciranje zapošljavanja, stručno osposobljavanje, javne radove, pojedinačne projekte i komunalne javne radove, samozapošljavanje, zapošljavanje upravitelja zadruga, obrazovanje nezaposlenih osoba te obrazovanje postojećeg poslodavca. Za poslodavce u teškoćama sufinancira se zapošljavanje kod drugog poslodavca, obrazovanje i usavršavanje te sufinanciranje plaće radnicima koji rade u punom radnom vremenu manjem od 40 sati.

Mjere za poslodavce u turizmu, predviđaju sufinanciranje doprinosa za produljeno mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima ako ih poslodavci 20 posto zadrže u stalnom radnom odnosu, korištenje svih postupaka za poslodavce koji zapošljavaju sezonske radnike ako ne smanjuju broj stalno zaposlenih te sufinanciranje zapošljavanja u turizmu osoba koje su radile na sezonskim poslovima.

Izvor: Večernji.hr

Website Apps