U organizaciji policijske udruge branitelja baranje danas je obilježena 21. godina od vojno redarstvene akcije „Đavolja greda“. Obilježavanje je započelo sv. misom za sve branitelje u župi BZBD Marije u Bilju, koju je predvodio velečasni Ivan Petričević. Nakon svete mise udruge proistekle iz Domovinskog rata i civilne institucije vlasti županije i općina položili su vijence i zapalili lampione ispred središnjeg križa na Biljskoj cesti.

 Obilježavanje vojno redarstvene akcije „Đavolja greda“ završilo je svečanom sjednicom u domu kulture gdje su ratni zapovjednici 135 baranjske brigade Stipan Šašlin i zamjenik ratnog zapovjednika IV PP Beli Manastir Stjepan Mijaković iznijeli kronologiji navedene akcije. Također prisutnim braniteljima i gostima obratio se i izaslanik župana osječko – baranjske gosp. Šime Bubalo, koji je također ’91. bio sudionik iste jer je u vrijeme navedene akcije obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika zbornog područja.

Navedenoj proslavi nazočio je i načelnik PU osječko baranjske gosp. Milan Baričević, koji je nakon imenovanja za prvog čovjeka PU-e iskazao poseban interes za rad policijskih udruga i ponudio im pomoć u rješavanju problem na koje udruge nailaze u svom radu.

Akcija “Đavolja greda” izvršena je 17 i 18 prosinca 1991. godine zajedničkim vojno-policijskim snagama tadašnje IV P.P. Beli Manastir i 135 baranjske brigade HV-e.
Povod akcije osim vraćanja okupiranog područja Baranje bila je reakcija na pomicanje neprijateljskih snaga prema gradu Osijek sa ciljem zauzimanja posljednjih naselja sa lijeve obale rijeke Drave (Podravlja i Tvrđavice), te izlaska na obalu rijeke Drave, čime bih se paralizirao kompletan život u Gradu Osijek. Izvršenom akcijom neprijateljske snage potisnute u dubinu Kopačkog r
ita, preko rijeke “Stara Drava”. Od toga trenutka neprijateljske snage više nisu imale napredovanja na tom dijelu bojišnice.

Website Apps