Ako postoji išta što bi vas moglo definitivno okrenuti malim, lokalnim proizvođačima hrane, onda je to nedavni izvještaj britanskog Instituta inženjera strojarstva. Koliko je opasna zaluđenost modernog društva “lijepim” jagodama i savršenim jabukama pokazuje činjenica da se od 4.4 milijarde tona hrane koja se proizvede u svijetu, negdje između 30 i 50% izgubi prije nego dođe do ljudskih usta, piše na stranici dailymeal.com.

Izvještaj nazvan “Global Food; Waste Not, Want Not” pokazuje da se samo u Velikoj Britaniji baca oko 30% biljnih plodova jer ne odgovaraju fizičkim standardima kupaca. Slično vrijedi i za ostatak Europe, kao i za SAD gdje se baca oko pola kupljene hrane.

To je hrana koja bi mogla nahraniti sve veću svjetsku populaciju

Ova količina bačene hrane šokantna je ne samo u svjetlu rastuće svjetske populacije (UN predviđa da će do 2075. svjetska populacija biti veća za 3 milijarde ljudi), nego i zbog količine iskorištene vode. Prema istom izvještaju, protrati se 550 milijardi kubičnih metara vode na usjeve koji nikad ne stignu do konzumenta.

“Količina bačene hrane naprosto zapanjuje. To je hrana koja bi mogla nahraniti sve veću svjetsku populaciju – naročito područja pogođena glađu. Isto tako, to je ogromno i nepotrebno iskorištavanje plodne zemlje, vode i energije koja se utroši na proizvodnju, preradu i distribuciju te hrane”, rekao je dr. Tim Fox iz Instituta.

Izvještaj savjetuje vladama razvijenijih zemalja da počnu provoditi politike koje obeshrabruju distributere da odbacuju hranu zbog “nesavršenog” izgleda te da počnu ulagati u inženjerske programe koji bi poboljšali procese proizvodnje hrane.

Izvor: Index.hr

Website Apps