Priča iz SlavonijeUpustili se u ‘avanturu’ koja ih je odvela u odličan biznis

Upustili se u 'avanturu' koja ih je odvela u odličan biznis

Dok se Slavonci i dalje muče s prodajom pšenice i kukuruza, njihovim cijenama i poticajima, dvojica prijatelja iz Drenovaca odlučila su poljoprivrednoj tradiciji okrenuti leđa i na svojoj zemlji posaditi egzotično voće i povrće. Iako su strahovali od neuspjeha, rezultat je bio sjajan i osigurao im je otkupljivača i dobru zaradu.

Dvojica Slavonaca iz Drenovaca, Zvonko Rohalj i Željko Komesarović, dokazali su da slavonska crnica nije zemlja koja je kao stvorena za pšenicu i kukuruz nego da u njoj mogu sjajno uspijevati neke sasvim drugačije kulture. Riječ je o egzotičnom voću i povrću kao što su kivano, batat, butternut i muškatna tikva koje su pokusno zasadili na svojoj zemlji i polučili golemi uspjeh

Hrvatski proizvod u Rotterdamu

Sve je krenulo kada je Zvonko nakon dugogodišnjeg terenskog rada slučajno u Rotterdamu naletio na egzotične plodove proizvedene u Hrvatskoj. Kada se vratio u Hrvatsku odlučio se potražiti proizvođače te se s prijateljem i sam baciti u avanturu. Sjeme su pokusno zasadili lani u lipnju, a potom su, kaže, zoru dočekivali i dane ispraćali promatrajući sadnice na njivi. Batat i muškatna tikva odlično su urodili, iako su s kivanom zakasnili jer ga je trebalo ranije posaditi, dao je plodove, ali nisu uspjeli dozreti.

“Muškatne tikvice i batat posijali smo na običnoj livadi, gdje je bio šljivik, a rezultati su bili vrhunski. Urod batata bio je čak tri i pol kilograma po biljci. I s pokusnom proizvodnjom uspjeli smo nešto zaraditi”, ispričao je Zvonko za Glas Slavonije koji se s partnerom priprema za proljeće i početak uzgoja egzotičnih vrsta na 2,5 jutra zemljišta. Zasijat će i nove vrste, goji i aroniju.

‘Zahtjevno jest, ali se isplati’

“Zahtjevno jest, ali se isplati. Imamo sigurnog kupca i tržište, cijene su unaprijed poznate tako da nema nikakvih nepoznanica. Sav urod otkupit će tvrtka Exotic King iz Donje Bistre. Potražnja za proizvodima na europskom tržištu višestruko je veća nego što im tvrtka trenutačno može ponuditi“, kaže Zvonko koji se ne boji ulaska u EU jer su količine uzgoja neograničene. Koliko se isplati ono čime se bavi potvrđuju i brojke.

Na hektaru slatkog krumpira može se, primjerice, zaraditi više od 90.000 kuna, a na kivanu oko 120.000 kuna bruto.

Z.G./Glas Slavonije
Website Apps