Andrija Mohorovičić istaknuti je hrvatski znanstveni djelatnik na području meteorologije i seizmologije, s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Danas se obilježava 156. obljetnica njegovog rođenja, stoga je popularni pretraživač Google njemu posvetio današnju naslovnicu.

Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. godine u Voloskom kod Opatije, a umro je 18. prosinca 1936. godine u Zagrebu. Bio je istaknuti je istaknuti meteorolog i seizmolog.

Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet. Ubrzo nakon Andrije Mohorovičića i drugi znanstvenici potvrđuju postojanje tog sloja. Osim toga, godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422. U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu.

Website Apps