Dvorac Esterhazy predstavlja središne mjesto u identitetu Darde. Podignut je u 18. stoljeću, a smatra se da je gradnja započela 1749. godine kada je posjed dodijeljen obitelji Esterhazy, po kojima danas nosi ime. Jedan je od tri najstarija dvorca u ovom dijelu Hrvatske.

Iako dvorac u Dardi po vrijednosti spada u drugu spomeničku kategoriju, u lošem je stanju i potrebna je temeljita obnova. Država dosada nije bila zainteresirana za obnovu dvorca, stoga je Općina Darda uložila znatna sredstva kako bi spriječila daljnje propadanje.

Ovih dana stigle su odlične vijesti iz Općine Darda zbog nove ideje obnove i prenamjene dvorca.  Izaslanstvo Općine Darda i tvrtke AMS Biomasa posjetila su dvorac Puchner kod Dombovara čija gradnja datira s kraja 18. stoljeća i po tome je sličan dvorcu u Dardi. Ono što je posebno zanimljivo za Općinu Darda je potpuna obnova sredstvima EU-a.

Upravo je to cilj osnutka zajedničke tvrtke općine i tvrtke AMS Biomasa, koja će aplicirati prema pretpristupnim fondovima EU-a kako bi obnovili dvorac, rekao je načelnik Općine Darda Anto Vukoje nakon posjeta dvorcu Puchner.

Obitelj Puchner izvrsno je iskoristila mogućnost financiranja obnove dvorca, koji je postao jedan od najelitnijih objekata u Mađarskoj, pun je tijekom cijele godine i ono najvažnije zapošljava preko sto ljudi i angažira veliki broj kooperanata.
Slijedi kreiranje projekta, predstavljanje Općinskom Vijeću i potom apliciranje prema jednom od fondova, dodao je Vukoje.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps