KREĆE NOVI POS

22. siječnja 2013.

Kreće program povoljnije kupnje stanova – kvadrat u Zagrebu 1.100 eura

Kreće program povoljnije kupnje stanova - kvadrat u Zagrebu 1.100 eura

Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš je u utorak održala konferenciju za novinare na kojoj je objasnila programe POS i POS plus, po kojima će se država uključiti u rješavanje problema čak 20.000 praznih stanova.

Točnije, ministrica Mrak-Taritaš je objasnila da država nastavlja graditi stanove iz POS programa, ali će do kraja lipnja javnosti predstaviti i POS plus program kupnje praznih, a neprodanih stanova na tržištu po povoljnijim cijenama, prenosi Novi list.

Građani bi kroz POS plus program sami trebali pronalaziti stan za kupnju, a onda ga preko državne Agencije za posredovanje nekretninama (APN) po povoljnijim uvjetima kupovati od banaka odnosno građevinara. Za Razliku od POS programa u kojem postoji socijalna komponenta pa prednost pri kupnji imaju veće obitelji i slično, POS plus stanove kupovat će oni koji budu brži i koji budu raspolagali s 20 posto učešća.

Velike uštede

Prvi javni poziv za kupnju stana po POS modelu bit će objavljen već u srijedu na internetskim stranicama APN-a (Agencije za posredovanje nekretninama) i to za lokaciju Klara u Zagrebu, gdje će uskoro započeti gradnja 332 stana koji će se prodavati po cijeni od 1.100 eura po kvadratu

Primjerice, stan od 60 metara četvornih, tržišne vrijednosti 66.000 eura (1.100 eura po kvadratu), kupca će na koncu stajati čak 19.800 eura manje nego da je isti stan kupio na tržištu klasičnim stambenim kreditom na rok od 30 godina.

“Umjesto najmanje 316 eura koliko bi mjesečno plaćali ratu stambenog kredita za takav stan, kupci će plaćati 261 euro mjesečno”, rekao je direktor APN-a Željko Uhlir a prenosi Večernji list.

Loša je vijest da će građani i u kupnji stanova po POS Plus programu morati platiti učešće od 20 posto.

M.P./Novi list
Website Apps