UFN-OVCI TISKALI DRUGU SERIJU BARANJSKIH NOVČANICA

Udruga filatelista i numizmatičara Branjin Vrh u suradnji s prijateljskom udrugom iz Darde, nastavila je izdavanje baranjske kolekcionarske turističke novčanice – bare. Podsjetimo, prije dvije godine, kada su došli na ideju izdavanja baranjske monete, na novčanicama od 25, 50, 100 i 200 bara prikazali su motive Kopačkog rita, godinu kasnije odlučili su se za baranjske dvorce, a ove su godine na red došli mostovi koji su kroz povijest spajali ili i nadalje spajaju Baranju s ostatkom svijeta. Shvatili su brnjevarski filatelisti da je u Baranji novca sve manje, a potreba za njim sve veća, pa su odlučili podebljati vrijednost njihovih novčanica i lansirali apoene od 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 i 20.000 bara. No, šalu na stranu, svaka od novčanica priča je za sebe i govori o baranjskoj bližoj i daljnjoj povijesti za koju mnogi ne znaju.

Tako su, primjerice, na novčanici od 1.000 bara prikazali križarski most iz 1030. godine koji je navodno bio sagrađen kod današnjeg Branjinog Vrha, a zvao se Dugi most. Tvrde filatelisti čak i da postoje njegovi ostatci. Nadalje, turski, Sulejmanov most, koji je Osijek povezivao s Dardom, krasi novčanicu od 2.000 bara, dok je na novčanici od 5.000 bara pontonski most na Dunavu kod Batine, poznat po tome što je u studenom 1944. godine poslužio Crvenoj armiji i 51. Vojvođanskoj brigadi pri forsiranju Dunava na putu prema Budimpešti i Berlinu. Svoje su mjesto na novčanicama našli i most cara Hadrijana iz 120. godine, dravski most nakon njegovog miniranja u rujnu 1991. godine, te željeznički most preko Drave iz 1946. godine.

– Novčanice koje smo izradili nisu zamišljene kao nikakvo sredstvo plaćanja nego su namijenjene isključivo u svrhu kolekcionarstva i eventualno kao turistitički suvenir koji Baranji kronično nedostaje – kaže Ivan Grdošić, predsjednik UFN-a Branjin Vrh, naglašavajući kako se bare mogu nabaviti u udruzi.

Inače, neki europski gradovi kao suvenir imaju upravo vlastite novčanice, pa ideja o barama kao baranjskom suveniru nije za odbaciti. Nije samo tiskanje novca osnovna preokupacija filatelista. Na njihovu inicijativu Hrvatska je pošta izdala nekoliko prigodnih poštanskih markica s baranjskom tematikom, te je prilikom određenih datuma koristila specifičan žig. Sve skupa, tvrde u udruzi, ne rade zbog zarade nego zbog ljubavi prema Baranji te promicanja njezinih kulturnih i turističkih vrijednosti.

USKORO ZNAMENITI BARANJCI

U pripremi je još jedna serija bara, a odlučili su se za znamenite Baranjce. Prvi je na naličju novčanice od 20.000 bara mjesto našao Stjepan Sekereš, baranjski jezikoslovac, rođen u Torjancima 1912. godine. Živio je i radio kao gimnazijski profesor dva desetljeća u Našicama, a preminuo je u Osijeku 18. ožujka 1996. godine. Proučavao je književni jezik baranjskih pisaca i govore našičkoga kraja. U povodu 10. obljetnice njegove smrti, u Belom Manastiru je održan znanstveni kolokvij nazvan Život i djelo jezikoslovca Stjepana Sekereša.

Odlučili su podebljati vrijednost novčanica i lansirali apoene od 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 i 20.000 bara

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps