PRIDE PRED KATEDRALOM

12. siječnja 2013.

 

LGBT OSOBE odlučile su reagirati na neprimjerene izjave na njihov račun, koje nisu rijetkost od kada se pojavilo pitanje uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Pripadnici udruženja Zagreb Pride tako su se okupile danas u 15 sati pred zagrebačkom katedralom s pozivom istomišljenicima da im se pod parolom “Ljubi bližnjeg svog” pridruže na dostojanstvenom prosvjedu protiv crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LGBT građana i građanki Hrvatske.

Ispred Kaptola dočekali su ih prosvjednici protiv gay ljubljenja. Oni sa sobom nisu imali nikakvih transparenata, osim nekoliko njih koji imaju hrvatsku državnu zastavu. Većina ih je članova braniteljskih udruga, a viđeni su i pripadnici nekih navijačkih skupina. Oni su vrlo glasni u zahtjevu da masovno ljubljenje ispred Katedrale ne odobravaju. U jednom trenutku okrenuli su se prema Katedrali i okrenuli leđa gay prosvjednicima.

Prosvjednika više od tisuću, a simpatizera LGBT udruga oko stotinjak

Prosvjednici protiv gay okupljanja ispred Katedrale vrijeđalil su gay populaciju i to standardanim uvredama, ali bilo je i povika ” Za dom spremni!”. Također bilo je i “mjerenja visine kukuruza” ispred Katedrale uz pjesmu “Zovi samo zovi”.

 

Malo iza 15 sati simpatizeri LGBT udruga održali su kratke govore u kojim se većinom govorili o toleranciji.
“Ovo je skup ljubavi, a ne mržnje” rekao je jedan od  govornik dodajući kako ne treba odgovarati na uzastopone provokacije iz Crkve te na provokativne izjave hrvatskih biskupa. Na skupinu desničara ispred Katedrala naglasili su kako su oni ti koji mrze te da se treba ljubiti i voliti.
“Bozaniću došli smo u tvoje dvorište podsjetiti te na Isusove rijeci ljubi bližnjega svoga”, rekli su predstavnici LGBT udruga.  No pravo komešanje nastalo je nakon što je pao prvi poljubac ispred Katedrale. Nakon poljupca čulo se i “Ubij, ubij”.

Prosvjednika protiv gay ljubljenja u jednom je trenutku bilo više od tisuću, dok je onih koji su prihvatili poziv LGBT udruga bilo oko stotinjak.

Prosvjed je završio oko 15.40, a svi se nadaju kako će se i jedna i druga skupina razići u miru.

Prema informacijama Indexa uhićene su i tri osobe, a navodno se radi o maloljetnicima. Naime, iz dijela gdje su bili desničarski prosvjednici poletilo je nekoliko upaljača i jaja.

> Zagrebačka nadbiskupija ograđuje se od prosvjeda ispred Katedrale: “Budimo dostojanstveni”

Pred katedralom su se oko 14 sati počeli skupljati interventni policajci. Pripadnici interventne policije čuvaju sve prilaze Kaptolu. U punoj su spremi – imaju štitnike, šljemove i pancirke! Pred katedralom se okupilo 300-njak pripadnika braniteljskih udruga, HVIDR-e, koji se oštro protive prosvjedu gay udruga i tvrde da su se ovdje došli “moliti”. S druge strane, zasad se okupilo 20-ak pripadnika LGBT zajednice s transparentima “Crkva štiti pedofile”. Prema procjenama, njih bi se pred katedralom trebalo okupiti stotinjak.

Danas će se kod katedrale održati i drugi prosvjed, onaj braniteljskih udruga, čiji volonteri već ispred katedrale dijele naljepnice svojih udruga. Većinu okupljenih zasad čine policajci, novinari i članovi braniteljskih udruga.

“Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!”

“Proteklih mjesec dana Katolička crkva vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj. Nas – lezbijske, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke RH – se sustavno demonizira, spominjanje našeg postojanja se naziva “razaranjem čovjeka”, masovno se dijele leci u kojima se homoseksualnost proglašava protuprirodnom, Božić se pretvara u blagdan mržnje protiv LGBT osoba, biskupi čine sve što mogu da pogaze dostojanstvo lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Vrhunac svega su skandalozne, uvredljive i mrziteljske izjave, u kojima nas se optužuje da uništavamo Hrvatsku, čime se LGBT osobe želi još više poniziti i izolirati u društvu, te izložiti progonu i nasilju.

Ali, o našem dostojanstvu odlučujemo mi, a ne Crkva, te vas stoga sve pozivamo da dođete na dostojanstven prosvjed protiv crkvene homofobije i transfobije, protiv govora mržnje i progona LGBT građana i građanki ove zemlje.

Vidimo se ispred zagrebačke Katedrale Marijina Uznesenja u 15 sati, u subotu 12. siječnja.

Pokažimo da hrvatski lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, kao i naše obitelji, prijatelji/ce, susjedi/e i podržavatelji/ice, neće šutjeti i vječno podnositi najstrašnije uvrede i vođenje kampanje koja može uništiti mnoge živote, naročito mladih LGBT osoba.

Pokažimo da se umijemo dostojanstveno i ponosno suprotstaviti nastojanjima da se naše ljudsko dostojanstvo pogazi! Pokažimo kako se ne plašimo braniti naša prava! Pokažimo kako se ne plašimo napada! Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!

Dođite ljubiti bližnjeg svog pred Katedralu zajedno sa Zagreb Prideom”, priopćili su iz Zagreb Pridea.

INDEX HR

Website Apps