LEGALIZACIJA OBJEKATA MOGLA BI BITI KATASTROFALNA ZA BARANJSKE ROME

U naseljima živi šeststotinjak osoba, od kojih je velik broj djece  

Kada su prije nekoliko godina Duško Kostić, predsjednik Udruge romskog prijateljstva Luna, i predstavnici Grada Belog Manastira zaključili da samo dva objekta u belomanastirskim romskim naseljima imaju građevinske dozvole, nisu znali da će na snagu stupiti Zakon o legalizaciji, čije posljedice za mnoge pripadnike romske nacionalne manjine mogu biti katastrofalne. Zbog slabe informiranosti tek ovih dana počeli su razmišljati o legalizaciji svojih objekata, koji su, bez obzira na kvalitetu građevnog materijala, ipak njihovi domovi. Predstavnici Lune, doduše, o cijeloj problematici razmišljali su i prije, kada se tek samo naslućivala sva nemilosrdnost državnih bagera.

– U Belom Manastiru te u tri prigradska naselja približno je 150 objekata u kojima žive Romi. Od ukupnog broja, ako se u posljednje dvije-tri godine ništa nije promijenilo, a sumnjam da jest, samo su dva s, recimo, potpunom dokumentacijom – priča Kostić, naglašavajući da u njima živi 600-tinjak osoba, od kojih velik broj djece, jer su romske obitelji, tradicionalno, većinom mnogočlane, s troje i više djece.

– Teško je govoriti o novčanim iznosima potrebnima za legalizaciju, ali kada se zbroje samo oni minimalni, dolazimo do svota o kojima gotovo sve romske obitelji mogu samo sanjati – tvrdi Kostić, objašnjavajući kako više od 90 posto Roma ne radi, a jedini su im izvor prihoda socijalna pomoć, nekima javni radovi, “sekundarija” i poneka nadnica. Stoga su u Luni, svjesni problema koji mogu nastati, odlučili alarmirati prvo romsku populaciju, a potom nadležne institucije.

– Održali smo već jednu tribinu, na kojoj sam nazočne upoznao sa svim onim što ih čeka. Vrlo brzo organizirat ćemo nove tribine, na koje ćemo pozvati predstavnike Grada, belomanastirske ispostave Zavoda za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te nadležne županijske institucije. Ako treba, obratit ćemo se i resornom ministarstvu – kaže Kostić, dodajući da se, nažalost, i kada je riječ o tako važnim životnim pitanjima, u sve uvukla politika, jer su njegovi romski politički protivnici minirali tribinu razglasivši po naseljima da dijeli poklončiće u predizborne svrhe.

U Baranji živi 1.341 Rom

Takvi ili slični problemi muče i Rome u ostalom dijelu Baranje. Prema posljednjem popisu, u Baranji ih je 1.341, dvostruko više nego 2001. godine. Najviše ih je u Dardi, približno 650, a po stotinjak ih živi u općinama Jagodnjak i Petlovac.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps