Prema zadnjim poznatim podacima, iz rujna prošle godine, hrvatski je bruto inozemni dug iznosio 45,6 milijardi eura. Ta je impozantna brojka dobila i on line brojač, pa klikom na link možete uživo pratiti rast hrvatskog duga!

Hrvatski je cyberprostor odnedavno bogatiji za još jednu zanimljivu stranicu. Na hrvatskidug.com pronaći ćete on line brojač, koji nezaustavljivo vrti milijunske brojke vanjskog zaduženja Lijepe naše.

Brojač se osvježava svakih nekoliko sekundi, simulirajući porast vanjskog duga, zbog pristižućih kamata na zaduženja. Osim brojača, tamo će vas dočekati i hrvatska zastava, koja umjesto grba ima – euro.

Na samoj stranici piše kako ista nije u vezi s bilo kakvom institucijom i ne predstavlja službeni iznos hrvatskog javnog duga. Iznos koji se pojavljuje na brojaču je približan, a tempo rasta ne može se smatrati preciznim.

Porast ili smanjenje hrvatskog inozemnog duga ne odvija se linearno, tako da brojač ima samo ilustrativni karakter. ‘Prikupljamo podatke i procjene da bismo mogli što bolje uskladiti brojač sa stvarnim stanjem, ali ovo usklađenje nikada ne može biti posve točno’, navode na stranici.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps