KONAVLIMA PREDSTAVLJENA BARANJSKA PONUDA

Mirisali su cijeli Čilipi na baranjske delicije, a redovi ispred kotlića u kojima se štošta kuhalo bili su poprilično dugački. Omogućili su to baranjski vinari, vinogradari i gastromajstori, predvođeni gajićkom Udrugom vinara i vinogradara Martinovo brdo, koja je, u nešto proširenom sastavu, uz pomoć Osječko-baranjske županije, posjetila općinu Konavle i predstavila Baranju u punom sjaju. Tamo su nazočili manifestaciji Festival zelene manestre i vina, pa su kuhali čobanac od divljači i riblji paprikaš od baranjskih šarana, posjetitelje nudili suhomesnatim (domaćim i beljskim) delicijama, točili zlatne kapljice iz Baranjskog vinogorja, pa čak i zasvirali nasred Straduna.

– Odlasci na područje općine Konavle i uzvratni posjeti tamošnjih turističkih djelatnika rezultat su naše suradnje koja traje već četiri godine. U početku bila je vezana samo uz konavalsku udrugu Agroturizam i gajićko Martinovo brdo, ali je u posljednje vrijeme proširena s ostalim baranjskim vinarima (iz Draža, Topolja, Branjinog Vrha, Belog Manastira…) i turističkim djelatnicima Istre, pa smo projekt nazvali IS(tra)KON(avle)BAR(anja) – priča Janja Čeliković, predsjednica Udruge Martinovo brdo, naglašavajući kako je sve zapravo nastavak njezinog velikog projekta povezivanja plave i zelene Hrvatske, za koji je dobila i nagradu Hrvatske turističke zajednice. Ne odlaze, kaže, Baranjci u Konavle, niti Konavljani dolaze u Baranju samo tako, da vide svijeta.

– Mi kod njih, ali i oni kod nas, predstavljamo naš kraj kroz etno i gastro ponudu, razmjenjujemo iskustva, razgovaramo i slično – tvrdi, napominjući kako joj je želja da dio konavalskih iskustava prenese na Baranju.

Vjerojatno je ista želja i Konavljana, koji su prilikom posljednjeg posjeta općini Draž, u pravom smislu riječi, ostali zatečeni potencijalima koje, valja priznati, treba pokrenuti, što iz svih snaga pokušava upravo udruga Martinovo brdo.

– U općini Konavle svake se godine otvara nešto novo, neko novo obiteljsko gospodarstvo. Prilikom svakog dolaska vidimo nešto novo – prepričava Janja Čeliković, dodajući da će još jedan uzvratni posjet Baranji uslijediti već na proljeće ove godine. Tada će, otkriva malu tajnu, više riječi biti o otvaranju Konavalske kuće usred Baranje…

Pleter oduševio

Uz članove vinarskih i vinogradarskih udruga iz Gajića, Topolja, Draža, Branjinog Vrha, Belog Manastira, te još nekih turističkih djelatnika, Konavle je pohodila mlada baranjsko-slavonska tamburaška skupina Pleter. Njihovom su izvedbom domaćini, ali i osvi ostali posjetitelji konavoske manifestacije, bili oduševljeni.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps