Nakon što je na snagu stupio novi zakon o PDV-u, kojim se uvodi porez na kruh, mlijeko i još niz proizvoda od 5 posto, dio pekara u Slavoniji poskupio je kruh za 50 lipa. Predsjednik udruženja obrtnika Baranje i ceha pekara Dario Lozančić , tvrdi kako nema informacija o poskupljenju kruha u Baranji, a i mišljenje Udruženja i ceha za pekare nije obvezujuće.
Odnos države prema obrtnicima i manjim poduzetnicima najbolji je indikator brige prema temelju svakog gospodarstva malom i srednjem obrtu. U Baranji je kriza ostavila traga na malim i srednjim poduzećima, ali za razliku od 2011. godine,u prošloj je broj obrta u Baranji ostao gotovo nepromijenjen.
Zatvoren je manji broj obrta, ali je dio novih otvoren tako da se brojčano stanje nije puno promijenilo. Trenutačno je registrirano 453  obrta, rekao je predsjednik Lozančić.
Ono što građane najviše zanima vezano za obrtnike, odnosno pekare, je mogućnost novog poskupljenja kruha.
Mi nemamo mehanizama utjecati na cijenu bilo kojega proizvoda naših članova, tako da je to stvar svakog obrtnika. 5 posto pretvoren u jednu veknu naizgled nije bitna za cijenu kruha, ali na godišnjoj razini to bitna stavka, dodao je Lozančić.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps