U vremenu kad je život postao gotovo nezamisliv bez interneta Ministarstvo uprave dosjetilo se da je vrijeme da Registar birača bude dostupan putem interneta.

Putem upravo predstavljene web aplikacije svaki građanin Republike Hrvatske može provjeriti svoj status u Registru, a za provjeru je potrebno upisati OIB ili JMBG te prezime.

U Registru se nalaze svi hrvatski državljanin s pravom glasa u Hrvatskoj i inozemstvu, odnosno oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a u evidenciju se upisuju prema prebivalištu.

Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

Za pristup Registru potrebno je kliknuti na web adresu https://e-uprava.apis-it.hr/EBiraciRH2/ nakon čega se otvara web sučelje gdje je za provjeru potrebno upisati OIB ili JMBG te prezime birača i dakako anti-spam kod.

Ako niste upisani u Registar ili su neki od podataka u Registru netočni (adresa, datum rođenja) potrebno ih je ispraviti u nadležnom Uredu državne uprave. Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji nalazi se u Županijskoj 4 i otvoren je svakodnevno do 15 i 30 sati.

Osim provjere putem interneta upis u Registar moguće je i dalje provjeriti u Uredu državne uprave.

S obzirom na ti da se bliže lokalni izbori svakako je preporučljivo provjeriti svoj status, jer zbog netočnih ili nepotpunih podataka građanin neće moći glasati.

Izvor: Osijek-online.com

Website Apps