BARANJA: SVAKODNEVNO DESET NEZAPOSLENIH VIŠE

Vojsku nezaposlenih “pojačat” će još stotinjak sudionika javnih radova

Za nepunih mjesec dana, od početka siječnja, broj nezaposlenih Baranjaca veći je za približno 300 osoba. Krajem prosinca, naime, u evidenciji belomanastirske ispostave Zavoda za zapošljavanje bilo ih je 6.509, petnaestak dana kasnije nešto manje od 6.700, a pred kraj siječnja 6.800. Kada se brojci nezaposlenih doda još stotinjak sudionika javnih radova, koji će se vrlo brzo vratiti na Zavod, dolazimo do još pesimističnijeg podatka.

Nije teško izračunati kako se tijekom siječnja, u prosjeku, broj nezaposlenih svakodnevno povećavao za deset, što je više nego alarmantno. Ako se nastavi takvim tempom, vrlo brzo može se dogoditi da u Baranji bez posla bude toliko ljudi koliko ih živi u jedinom baranjskom gradu – Belom Manastiru. U samo godinu dana broj nezaposlenih Baranjaca povećan je za 800, a u istom razdoblju nije bilo masovnijeg zapošljavanja.

– Unatoč našim naporima, investitori nas obilaze. Svijetla točka, ako se tako može nazvati, najave su kako će se Vlada RH intenzivnije početi baviti mjerama stimuliranja zapošljavanja na područjima od posebne državne skrbi – ističe Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, grada čijih je 1.800 stanovnika trenutačno bez posla. Njima treba dodati više od 2.500 umirovljenika, učenike, studente i djecu, te zaključiti kako izjave o “afričkoj” stopi nezaposlenosti i te kako stoje. Slično je u cijeloj Baranji.

Poražavajuće su i brojke Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, prema kojima socijalnu pomoć prima gotovo 4.500 Baranjaca (1.800 obitelji), od čega 2.519 radno sposobnih, a nezaposlenih.

– Broj korisnika je u porastu, a kada završi posljednja tura javnih radova, bit će ih još više – tvrde u Centru.

Broj obrta stabilan, ali sa sve manje zaposlenih

Ni obrtnicima ne cvjetaju ruže. Doduše, broj registriranih obrta u Baranji već duže se kreće oko 450, ali je u njima manje zaposlenih, što je odraz kupovne moći stanovništva. Kako ističu vlasnici manjih, “kvartovskih” trgovina, u vrijeme kada se očekuje zarada, obično uoči većih blagdana, “prorade” bonovi, koji potencijalne kupce jednostavno tjeraju u velike trgovačke kuće, velikim akcijama sposobne privući ih i tijekom cijele godine. Nezadovoljna je i većina ostalih obrtnika koji su, tvrde, svakodnevno izloženi molbama za plaćanje “na časnu riječ”.

Socijalnu pomoć prima gotovo 4.500 Baranjaca, od kojih 2.519 radno sposobnih.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps