ULASKOM U EU PROMJENE I KOD OSIGURANJA

Skori ulazak Hrvatske u EU, nakon kojeg se očekuje brži ekonomski oporavak, rast investicija, porast broja zaposlenih, a poglavito rast standarda građana i tvrtki, u velikoj će mjeri donijeti i brojne promjene na domaćem osigurateljnom tržištu.

Kako piše specijalizirani časopis za osiguranje “Svijet osiguranja”, najistaknutija promjena koja očekuje osigurateljnu djelatnost prije svega odnosi se na povećanje iznosa šteta za automobilska obvezna osiguranja. Naime, prema propisima EU-a, a s kojima se hrvatsko zakonodavstvo mora uskladiti do ulaska Hrvatske u EU, minimalne svote osiguranja u automobilskom osiguranju trebaju iznositi: za štete na osobama 1,12 milijuna eura po osobi ili 5,6 milijuna eura po štetnom događaju, a za štete na stvarima 1,12 milijuna eura po štetnom događaju.

U odnosu na sadašnje stanje, minimalne osigurane svote povećavaju se višestruko – čak četiri do deset puta. To enormno jednokratno povećanje za korisnike osiguranja svakako je pozitivna vijest, ali postoji mogućnost da za neke osiguratelje to neće proći bez posljedica. Nove minimalne osigurane svote znače i povećan odljev domaće akumulacije za reosiguranje uglavnom kod stranih reosiguratelja.

Hrvatske osiguratelje očekuje i izjednačavanje premija za žene i muškarce u životnim i zdravstvenim osiguranjima, zbog odluke Europskog suda pravde koja je sadašnje razlike u visini premija za muškarce i žene proglasila diskriminirajućim.

Ulaskom u EU, hrvatsku osigurateljnu industriju očekuju i pripreme na veću konkurenciju i profesionalizaciju poslovanja, ponajprije u prodaji osiguranja. Naime, osiguravajuća društva do 30. lipnja 2013. godine moraju završiti prodaju osigurateljnih proizvoda koji koriste spol kao faktor rizika. Drugim riječima, prema novim europskim propisima, koji su za ostatak Europe stupili na snagu već krajem prosinca prošle godine, nakon ulaska Hrvatske u EU muškarci i žene plaćat će jednaku premiju za sve vrsta osiguranja, odnosno raskida se s dosadašnjom praksom određivanja rizika prema spolu klijenta. Zbog toga muškarci više neće plaćati skuplju cijenu za police osiguranja od žena nego će se cijena izjednačiti. Profitirat će, dakle, muškarci jer su, kao “rizičniji”, plaćali dosad višu cijenu premije, a žene će plaćati više nego do sada.

Nastavak implementacije zakonodavstva EU i jak nadzor nad društvima za osiguranje dovest će također do daljnje stabilizacije tržišta. Na taj će način profitirati osiguranici kojima će biti zajamčen još viši standard usluge i poslovanja.

Osiguratelje koji danas posluju na hrvatskom tržištu očekuje i veća konkurencija na tržištu od strane osigurateljnih tvrtki sa sjedištem u EU i izvan EU. Na taj će način hrvatski osiguranici također profitirati jer bi cijena mogla biti niža, a i na tržište će zasigurno stići puno novih, inovativnih proizvoda osiguranja s EU tržišta. Uz smanjenje cijene, očekuje se i povećanje kvalitete usluge, posebno u rješavanju šteta.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps