Turistička ponuda Baranje prenešena u virtualni svijet

Registrirali turističke znamenitosti na internetu

Provedbom projekta „Upis Baranje na geocaching kartu svijeta“ tvrtka Subra Consulting d.o.o. kao nositelj i Turistička zajednica Baranje kao partner detektirali su 20 turistima zanimljivih lokacija i na njima postavili cachee – kutije koje sadrže letke, penkala, privjeske i slično, a koje traže turisti iz cijelog svijeta.

Za par dana biti će dostignuta brojka od dva milijuna postavljenih cachea koje traži pet milijuna igrača. Sve redom turisti koji žele i vole putovati i otkrivati nova mjesta, a neke od njih je baš zbog ovog projekta put doveo i do nas., kazala je voditeljica projekta Milica Milosavljević.

Ono što je posebno zanimljivo je da su u par dana pronađeni gotovo svi cache-i i igrači se organizatorima javljaju na GeocachingBaranja facebook fan stranicu s pitanjima kad će biti postavljeni novi.

-Kad smo se probudili u Suzi jutros i provjerili internet saznali smo da su u blizini postavljeni novi cache-i. Promijenili smo svoje planove i krenuli u lov na „prve pronalaske“. Šteta što je bilo malo oblačno pa nismo imali neki pogled. Hvala za cache!, napisala je češka obitelj protekle subote na geocaching.com stranici ispod točke postaljene na Banskom brdu kod TV tornja.

Također, provedbi projekta pridružila se i Turistička zajednica Općine Bilje, a obje turističke zajednice aktivno su sudjelovale u ovom geocaching pothvatu koji mnogi zovu „igrom potrage za blagom“.

Ovaj projekt toliko dobroga donosi Baranji da mi vjerojatno ni sami još uvijek nismo svjesni što smo napravili. Vrijeme će pokazati, ali nećemo stati na tome jer već planiramo nastavak projekta., kazao je ispred Turističke zajednice Baranje njen direktor Nenad Bračun.

Inače, radi se o projektu koji je financiralo Ministarstvo turizma i koji je turističke znamenitosti Baranje registrirao na geocaching.com i opencaching.com stranice s ciljem kreiranja nove vrste turističke ponude u Baranji i povećanja ukupne turističke potrošnje u ovom području.

POPIS TOČAKA NA KOJE SU POSTAVLJENI CACHE-I:

 1. Puškaš – vikend naselje na starom rukavcu Drave
 2. Zeleni otok – plaža na Dunavu
 3. Bilje – kod Veslačkog kluba
 4. Bilje – Eko gospodarstvo Orlov put
 5. Bilje – Biljsko jezero kod sjenice
 6. Bilje – Capistro konjički klub
 7. Darda kod dvorca Esterhazy
 8. Kneževi Vinogradi kod bazena
 9. Karanac – Ulica izgubljenog vremena kod restorana „Baranjska kuća“
 10. Bansko brdo – Vinogradi Belje na Vidikovcu
 11. Bansko brdo – TV odašiljač
 12. Kneževo park Marije Christine
 13. Beli Manastir – Eko selo hotela Patria
 14. Beli Manastir – biciklistička ruta Bansko brdo
 15. Šećerana – Šećeransko jezero – Obiteljsko izletište
 16. Bolman – spomenik Bolmanskoj bitci
 17. Stara Drava prema Belišću – Spomenik 107.-oj brigadi HV-a
 18. Udruga Zvono prema Belišću – objekat Citadella
 19. Zmajevac – vinski surduk – Restoran Josić
 20. Suza – Panonski put mira – Stari mlin i lončarija Asztalos
Website Apps