Zbog ometanja, škole su uvele zabranu korištenja mobitela za slanje poruka, igranje, slušanje glazbe, razgovora, naravno, za vrijeme nastave. Kako je mobitel postao i sredstvo kojim se potiče nasilje, Ministarstvo obrazovanja radi na novom pravilniku kojim će ga pokušati spriječiti.

Neki učenici znaju kada su mobiteli na nastavi dobrodošli, a kada ne. ‘Ne za igranje pod nastavom, ali da ako trebamo obavijestiti roditelje o nečemu ili u hitnim slučajevima’, kazao je učenik Mirko.

No, ipak, se prokrijumčare za prepisivanje, slanje poruka, posjete društvenim mrežama. Zato su škole u svoje pravilnike dodale članak o zabrani korištenja mobitela na satu. ‘Mobitel, u redu da ga koriste, ali ulaskom u školu trebaju ga isključiti i spremiti na sigurno’, kazala je Silvana Svetličić, ravnateljica škole.

Svaka škola ima svoja pravila. Kućni red donosi školski odbor u suglasnosti s vijećem roditelja, učenika i učiteljskim vijećem. ‘Učitelj koji uhvati dijete da koristi mobitel za vrijeme nastave, uzme mobitel i ostavi ga kod pedagoga te nazove roditelja da dođe po taj mobitel’, kazala je Svetličić.

Sve češće, mobiteli se koriste i za poticanje nasilja. Kako bi se spriječilo, Ministarstvo piše pravila koja bi trebala zaživjeti početkom nove školske godine. ‘To ne znači da će se zabraniti mobiteli, ali moramo štititi sve učenike i upravo zbog tog nasilja trebamo voditi računa da se ono u najvećoj mjeri spriječi’, kazala je Zdenka Čukelj iz Ministarstva.

U jednom se svi slažu, roditelji su sigurniji ako je mobitel kod djeteta, no ulaskom u školu, knjiga bi trebala biti na prvom mjestu.

Izvor: Dnevnik.hr

 

Website Apps