Iz Vatikana je stigla vijest o ostavci pape Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI., duhovni vođa 1,2 milijarde katolika,  podnosi ostavku 28. veljače u 20:00 sati prema srednjeeuropskom vremenu, potvrdio je službeni Vatikan. Izjavio je kako zbog poznih godina više nema snage ostati na položaju poglavara katoličke Crkve.

‘Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka, izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra’, rekao je papa Benedikt XVI. u Rimu tijekom proglašenja blaženim dvojice talijanskih mučenika. Glasnogovornik Vatikana kaže da je papa najavom o odstupanju  iznenadilo sve svoje suradnike. ‘Bili smo u nevjerici’, rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters.

Kako se sada bira novi papa?

 Iz Vatikana javljaju, kako će mjesto poglavara Crkve biti ispražnjeno sve dok se izabere novi papa što će se pokušati ostvariti u što kraćem mogućem razdoblju. To je razdoblje koje je u crkvenim krugovima poznato kao ‘sede vacante’ ili razdoblje prazne stolice. U najkraćem mogućem roku sazvat će se konklava kardinalskog zbora, a procedura za izbor novog pape ista je kao kad papa umre. Dakle, u izboru sudjeluju svi kardinali mlađi od 80 godina te izabrani papa mora dobiti najmanje dvije trećine glasova.
Nakon 28. veljače Papa će boraviti u ljetnoj rezidenciji u bliznini Rima i neće sudjelovati u konklavi za izbor nasljednika.
Prošle se godine Papa počeo pri hodanju pomagati štapom, a u zadnje je vrijeme primjećeno, kako ima poteškoća s čitanjem.

Hrvatsku posjetio 2011. godine

 Papa Benedikt XVI rođen kao Joseph Ratzinger, a  za papu je izabran 19. travnja 2005. kada je zamijenio papu Ivana Pavla II. On je 265. papa, šesti njemačkog porijekla, odnosno prvi njemački papa od 11. stoljeća.

Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine. U dva dana posjeta Hrvatskoj Papa se susreo s vjernicima, ali i s osobama iz političkog i društvenog života. S mladima je na Trgu bana Jelačića održao bdijenje, a najsvečaniji dio posjeta svakako je bila misa na hipodromu koju je predvodio pred više od 300.000 vjernika.

Papino pismo ostavke: 

Draga braćo,

sazvao sam ovaj Konzistorij, ne samo radi tri kanonizacije, već i kako bih vam priopćio važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam opetovano ispitivao svijest pred Bogom, zaključio sam da moja snaga zbog mojih godina više nije primjerena za ispravno vođenje Petrove službe.

Svjestan sam da ova služba, zbog svoje esencijalne prirode, mora biti vođena ne samo riječima i djelima, već i molitvom i patnjom. Međutim, u današnjem svijetu, podložnom brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima duboke važnosti za život vjere, potrebne su snaga uma i tijela, jakost koja se u posljednjih nekoliko mjeseci u meni pogoršala do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost kako bi adekvatno ispunio dužnost koja mi je povjerena.

Radi toga, i veoma svjestan ozbiljnosti ovog čina, potpuno samostalno proglašavam da odstupam s mjesta biskupa Rima, nasljednika Svetog Petra, koje mi je povjereno od strane kardinala 19. travnja 2005., na takav način da će od 28. veljače 2013. u 19 sati, mjesto pape biti prazno i morat će biti sazvana Konklava radi izbora novog pape.

Draga braćo, iskreno vam zahvaljujem za svu ljubav i rad za koji ste me poduprli u mojoj službi i tražim vas oprost za svoje pogreške. Sada mi dajte da vam povjerim Svetu Crkvu na brigu našeg vrhovnih pastora, našeg Gospoda Isusa Krista i preklinjem njegovu Majku Mariju, da pomogne kardinalima majčinskom zabrinutosti, u izboru vrhovnog pontifa. Ja želim predano služiti Svetoj Crkvi u budućnosti kroz život posvećen molitvom.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps