Dana 12. veljače 2013. godine održava se 11tradicionalna pokladna manifestacjia sela Vardarac.

Kakasütés (čita se: kakašiteš) je mađarski narodni običaj (izbijanje pijetlaumlaćivanje pijetla), završna manifestacija fašangi, pokladnih svečanosti u baranjskom selu Vardarcu.

Manifestacija ima stoljetnu tradiciju, ali je u novije vrijeme gotovo nestala. Mjesna mladež je ovaj stari običaj obnovila 2003. godine, a od tada je organiziraju Mjesni Odbor Vardarac, predstavnici škole i vrtića te mjesne udruge koji se svake godine pobrinu za raznolik i zabavan program.

Kakasütés se održava na pokladni utorak, dan prije čiste srijede. Program se sastoji od svečane povorke konjskih zaprega koja se – uz vrisku, ciku i pjesmu – kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i “plešu” oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku. U zamjenu za ples s kostimiranim “pijetlovima”, žene i djevojke odužuju se mladićima neobičnim darovima – kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija). Maskirani “pijetlovi” imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove.

U središnjem dijelu manifestacije, koji se održava u centru sela, “pijetlovi” biraju djevojke i stavljaju im povez na oči. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu zabodenu u zemlju, tj. “umlatiti” pijetla. Nekada je to bio prilično krvav prizor pa se danas upotrebljava umjetna glava. Sretnica koja uspješno obavi zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine udati. Pobjednica za nagradu dobiva sve što su “pijetlovi” skupili u selu. Svi ti darovi se skupe i od toga se priredi jelo koje na večernjoj zabavi svi zajedno pojedu uz ples i pjesmu.

Kao i svugdje, i u Vardarcu su poklade nezamislive bez pokladnih krafni, pa tako vrijedne Vardarčanke svake godine na pokladni utorak ispeku i podijele oko 1500 krafni.

Manifestacija se završava kulturno-umjetničkim programom i zabavom do ranojutarnjih sati te večerom za koju se priprema “iš paprikaš” od “materijala“ koji su “pijetlovi“ skupili obilazeći selo s pokladnom povorkom.

Kao i svake godine do sada, srdačno Vas očekujemo!

Website Apps