Štete od divljači u Baranji

2. veljače 2013.

Provedbom preventive mogle bi se spriječiti ili barem umanjiti štete na poljoprivrednim usjevima koje je načinila divljač u Baranji. Zaključak je to sastanka predstavnika lovačkih društava i tvrtke Belje u Osječko-baranjskoj županiji.

O problemu šteta od divljači govori se otkad je lovišta u Baranji, no iz godine u godinu posljedice su sve veće. Nastoji se privesti kulturi svaki centimetar zemlje pa je sve uži pojas na kojemu divljač može obitavati. Iako lovci ne isključuju u potpunosti svoju krivicu, smatraju kako je najveća odgovornost na poljoprivrednim proizvođačima koji se ne pridržavaju Zakona o lovu: Predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik.

Predstavnici Belja pak štete na usjevima procjenjuju na 800 tisuća kuna. Dio tog iznosa naplatili su kroz osiguranja i druge modalitete, ali ostaje nenaplaćenih 400 tisuća kuna koje bi, prema njihovu stajalištu trebalo podmiriti 7 lovačkih društava s područja Baranja koji su već i zaprimili tužbe. Pred mikrofon nisu željeli stati, ali su kao i Lovni ured u Baranji prihvatili prijedlog Osječko-baranjskoga župana Vladimira Šišljagića da svoje zahtjeve i prijedloge mogućega rješenja dostave županiji u idućih sedam dana.

Predstavnici Belja i lovačkih društava u Baranji za zajednički će stol ponovno sjesti za 14 dana.

Izvor: Radio Osijek

Website Apps