Osječko-baranjska županija nositelj je projekta Wine tour čiji je temeljni cilj unapređenje i razvoj vinskog turizma na području Županije koji bi trebao rezultirati smanjenjem nezaposlenosti i povećanjem bruto nacionalnog dohotka po stanovniku u Osječko-baranjskoj županiji.

Uz nositelja Osječku-baranjsku županiju u projektu sudjeluju kao partneri gradovi Beli Manastir i Osijek, općine Drenje, Draž, Erdut, Kneževi Vinogradi, Feričanci, Popovac te Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Baranje i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

Projekt se sastoji od tri glavne aktivnosti a to su:

1. Uređenje putova postojećih vinskih cesta
2. Uređenje četiri mini-muzeja i regionalne vinoteke
3. Promocije

U sklopu prve aktivnosti rekonstruirat će se 17,13 km postojećih vinskih cesta na području Osječko-baranjske županije.

Pod drugom aktivnosti bi se uredla četiri mini muzeja u svakom od vinogorja na području Osječko-baranjske županije (Baranjsko, Erdutsko, Đakovačko, Feričanačko) i regionalna vinoteka. Mini-muzeji će se nalaziti u prostorijama koje će ustupiti odabrane općine partneri na projektu dok bi se regionalna vinoteka nalazila u Gradu Osijeku na lokalitetu Tvrđe (kod vodenih vrata). U navedenim objektima turisti i domaće stanovništvo će imati mogućnost upoznati se sa tradicijom proizvodnje grožđa i vina kroz izložbeni dio te degustirati najpoznatija vina na području Osječko-baranjske županije.

Aktivnosti promocije kao završne aktivnosti obuhvaćaju tiskanje promotivnog materijala, edukaciju članova vinskih cesta te održavanje dvije konferencija.

Slijedom navedenoga Osječko-baranjska županija u suradnji s partnerima na projektu organizira seriju edukacijskih radionica koje će se održati na sva četiri vinogorja na području Osječko-baranjske županije (Baranjsko, Đakovačko, Erdutsko i Feričanačko). Edukacije su organizirane u svrhu podizanja turističkih kapaciteta svim dionicima koji pružaju usluge turizma ili će ih pružati u bližoj budućnosti.

Teme radionica su sljedeće:

  1. Vinski turizam
  2. Kreiranje i promocija kulturnih turističkih proizvoda
  3. Zajedničko nastupanje na tržištu
  4. Unaprjeđenje usluga opskrbe pripremljenom hranom i pićem
  5. Prezentiranje i kušanje vina
  6. Pravna pitanja i poticaji za turistički sektor

Navedene edukacije provoditi će eminentni stručnjaci gore navedenih tema. Edukacija za Baranjsko vinogorje započinje 13. veljače 2013. godine. Vrijeme početka svake edukacije je 16.00 sati. Edukacija će se održavati u Velikoj vijećnici grada Beli Manastir, Imre Nagya 2.

Raspored edukacija:

13. veljače – Kreiranje turističkih proizvoda na lokalnom nasljeđu (T. Panenić)
20. veljače – Pravna pitanja i poticaji (S. Babić)
27. veljače – Umrežavanje (T. Panenić)
06. ožujka – Priprema hrane i pića (A. Kristek)
13. ožujka – Prezentiranje i kušanje vina (S. Čapin)
20. ožujka – Vinski turizam – stvaranje regije vinskog turizma (T. Panenić)

Website Apps